Kung pao tofu
Kung pao (tofu) – en kunglig kinesisk klassiker! Med rötterna i den kinesiska provinsen Sichuan har kung pao blivit en storfavorit världen över. Vi förstår varför! Typiska smaker är jordnöt och en kryddig sås med smak av chili, ingefära och sichuanpepparn; en het krydda med värmande egenskap som ger nästintill bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller gå all in! I vårt recept på kung pao tofu används krispiga tofukuber istället för kyckling. Njut!
Kung pao (tofu) – en kunglig kinesisk klassiker! Med rötterna i den kinesiska provinsen Sichuan har kung pao blivit en storfavorit världen över. Vi förstår varför! Typiska smaker är jordnöt och en kryddig sås med smak av chili, ingefära och sichuanpepparn; en het krydda med värmande egenskap som ger nästintill bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller gå all in! I vårt recept på kung pao tofu används krispiga tofukuber istället för kyckling. Njut!
Du behöver
- 2 x 200 g Yipin friterad tofu
- eller 1 x 400 g Yipin fast tofu naturell
- 2 msk majstärkelse
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 2 salladslökar
- 1 ½ dl jordnötter
- neutral olja
Kung pao-sås
- 2 msk ljus sojasås
- 1 msk kinesisk sojasås (mörk)
- 2 msk risvinäger
- 3 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 msk sichuanpeppar (mortlad)
- 3 vitlöksklyftor
- 1 cm riven ingefära
- ½-1 röd chili
- 1 msk majsstärkelse
Tips!
Så gör du
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Om du använder fast naturell tofu: Skär tofun i 2 cm stora kuber och vänd sedan i majsstärkelse, t ex. i en bunke. För friterad tofu kan du hoppa över detta steg. Skiva härefter paprika i medelstora bitar och hacka salladslök.
- Stek tofu och paprika i olja tills tofun fått en gyllenbrun färg och paprikan mjuknat något. I slutet av stektiden, addera jordnötter.
- I en skål, blanda alla såsingredienser förutom sichuanpeppar, chili, vitlök, ingefära och majsstärkelse.
- Mortla sichauanpeppar, finhacka röd chili samt riv vitlök och ingefära. Stek tillsammans i lite olja på medelhög värme. Efter några minuter, tillsätt såsen samt majsstärkelse. Blanda om och låt puttra på låg värme tills såsen tjocknat.
- Addera den stekta tofun och grönsakerna i pannan, samt hälften av jordnötterna och salladlsöken. Blanda om och låt värmas upp i någon minut.
- Servera din kung pao tofu med ris och toppa med jordnötter och salladslök. Mums!
Svensk tofu av familjen Lu
Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna enligt ett familjerecept som gått i generationer, av ekologiska sojabönor från Frankrike.
Här använder vi gärna vår friterade tofu om tack vare sin extra fasta konsistens och friterade yta som blir krispig på ett kick när den steks och drar åt sig smaker som ett riktigt proffs. Du kan också använda vår klassiker 400g fast tofu naturell. Om du vill ha extra fast konsistens på den rekommenderar vi att torka av tofun med en kökshandduk och pressa ur lite vatten från innan tillagning.
Har du provat receptet på kung pao tofu?
Tagga @yipin.se i en bild på Instagram, vi älskar att bli inspirerade! <3