Krispig kokospanerad tofu
Du kanske har provat att panera med japanskt panko-ströbröd, men visste du att man även kan panera med riven kokos? Jadå, ytan blir sådär härligt gyllene och krispig. Dessutom bidrar kokos med fibrer och nyttiga fetter! Detta recept på kokospanerad tofu är skapat av Amelie Johansson (@realameliejohansson på Instagram) och är både glutenfritt och laktosfritt – fantastiskt, eller hur? 🥥
Du kanske har provat att panera med japanskt panko-ströbröd, men visste du att man även kan panera med riven kokos? Jadå, ytan blir sådär härligt gyllene och krispig. Dessutom bidrar kokos med fibrer och nyttiga fetter! Detta recept på kokospanerad tofu är skapat av Amelie Johansson (@realameliejohansson på Instagram) och är både glutenfritt och laktosfritt – fantastiskt, eller hur? 🥥
Du behöver
- 400g Yipin fast tofu naturell
- 2 msk sojasås
- 1 msk limesaft
- 1 msk sesamolja eller rapsolja
- 1 ark nori
- 1 burk kokosmjölk
- 4 msk majsstärkelse
- 4 msk kokosmjöl
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 2-3 dl riven kokos
- kokosolja eller rapsolja för stekning
Så gör du
- Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor. Skär varje skiva diagonalt och forma trianglar.
- Gör marinaden i en behållare genom att blanda hälften av kokosmjölken (200 ml), sojasås, limejuice och sesam- eller rapsolja. Riv eller skär noriarket och lägg i marinaden.
- Tillsätt tofun i behållaren med marinaden, lägg på locket och skaka ordentligt för att kombinera.
- Ställ in tofun i kylen och låt den marinera i minst 30 min eller över natten.
- I en skål, blanda majsstärkelse, kokosmjöl, lökpulver och vitlökspulver.
- I en annan skål, tillsätt resterande kokosmjölk (200 ml) och lite vatten om kokosmjölken är för tjock.
- Tillsätt riven kokos i en tredje skål.
- Doppa varje bit tofu först i kokosmjölk- och stärkelseblandningen, sedan i kokosmjölken och sist i riven kokos. Lägg åt sidan tills alla bitar är täckta.
- Hetta upp kokosolja i en stor stekpanna på medelhög värme. När den är varm, lägg i tofubitarna och stek på varje sida tills de är gyllenbruna och krispiga.
- Servera din kokospanerade tofu med din favoritdippsås, t ex sweet chili eller Yipin umamisås soja & shiitake. Njut!
Kokos attraherar 🧲
Det har upptäckts att kokosnöter har små magnetiska partiklar i sina skal, och forskare utforskar därför möjligheten att använda kokosnötskal för att förbättra datalagringsenheter och batterier. Kokos har alltså många användningsområden!