Recept av Yipin
30 min |2 portioner

Du behöver

  • 200g Yipin tempeh helbit
  • neutral olja till stekning
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk sambal oelek
  • 1 lagerblad
  • ½ msk agavesirap eller annan sötning
  • 1 dl svarta bönor (tetrapack)
  • 1 dl kidneybönor (tetrapack)
  • 1 röd paprika
  • salt & peppar

 

  • Tillbehör
  • valfri creme fraiche (t ex vegansk)
  • grön chili
  • koriander
  • valfritt: avokado

Så gör du

  1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt lite neutral olja. Stek lök och vitlök tills mjuk.
  2. Addera krossade tomater, vatten, buljongtärning, sambal oelek, lagerblad och sötning. Sänk värmen och låt grytan sjuda försiktigt.
  3. Hacka paprika och lägg ner i grytan tillsammans med bönorna. Låt koka ihop i 20–25 min.
  4. Undertiden, skär tempeh helbit i små kuber. Lägg sedan i en panna på medelhög värme tillsammans med lite matfett för att få lite yta. Det går utmärkt att inte steka tempehn och istället addera den direkt i grytan när det är 5 min kvar av grytans koktid.
  5. Servera vegansk chili sin carne med creme fraiche, grön chili, skivad avokado och koriander. Mumma!

 

Vegansk chili sin carne med tempeh?

Tempeh är en proteinrik råvara gjord av sojabönor som har kokats, fermenterats och pressats för att bilda vår Yipin tempeh helbit. Tempeh har sitt ursprung i Indonesien och används nu i veganska och vegetariska rätter över hela världen. Till skillnad från tofu är tempeh fermenterad, vilket gör den lättare att smälta och ger den en fastare, mer köttliknande konsistens.