Vegansk chili sin carne med tempeh
Vegansk chili sin carne! Den här mustiga och värmande rätt är full av smak och perfekt för de kyliga dagarna. Huvudingrediensen tempeh suger upp grytans alla goda smaker och ger en saftig och fyllig karaktär. För att ge tempehn en extra krispighet så steker du den innan du tillsätter den i grytan. En perfekt rätt för både vardagar och festliga tillfällen. Njut av en värmande vegansk chili sin carne som är perfekt för en kall höstkväll! 🍂
Vegansk chili sin carne! Den här mustiga och värmande rätt är full av smak och perfekt för de kyliga dagarna. Huvudingrediensen tempeh suger upp grytans alla goda smaker och ger en saftig och fyllig karaktär. För att ge tempehn en extra krispighet så steker du den innan du tillsätter den i grytan. En perfekt rätt för både vardagar och festliga tillfällen. Njut av en värmande vegansk chili sin carne som är perfekt för en kall höstkväll! 🍂
Du behöver
- 200g Yipin tempeh helbit
- neutral olja till stekning
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 400g krossade tomater
- 2 dl vatten
- ½ grönsaksbuljongtärning
- ½ tsk sambal oelek
- 1 lagerblad
- ½ msk agavesirap eller annan sötning
- 1 dl svarta bönor (tetrapack)
- 1 dl kidneybönor (tetrapack)
- 1 röd paprika
- salt & peppar
- Tillbehör
- valfri creme fraiche (t ex vegansk)
- grön chili
- koriander
- valfritt: avokado
Så gör du
- Hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt lite neutral olja. Stek lök och vitlök tills mjuk.
- Addera krossade tomater, vatten, buljongtärning, sambal oelek, lagerblad och sötning. Sänk värmen och låt grytan sjuda försiktigt.
- Hacka paprika och lägg ner i grytan tillsammans med bönorna. Låt koka ihop i 20–25 min.
- Undertiden, skär tempeh helbit i små kuber. Lägg sedan i en panna på medelhög värme tillsammans med lite matfett för att få lite yta. Det går utmärkt att inte steka tempehn och istället addera den direkt i grytan när det är 5 min kvar av grytans koktid.
- Servera vegansk chili sin carne med creme fraiche, grön chili, skivad avokado och koriander. Mumma!
Vegansk chili sin carne med tempeh?
Tempeh är en proteinrik råvara gjord av sojabönor som har kokats, fermenterats och pressats för att bilda vår Yipin tempeh helbit. Tempeh har sitt ursprung i Indonesien och används nu i veganska och vegetariska rätter över hela världen. Till skillnad från tofu är tempeh fermenterad, vilket gör den lättare att smälta och ger den en fastare, mer köttliknande konsistens.
Sugen på fler värmande recept?
Se fler av våra recept nedan.