Vegetarisk sill på två sätt
2 sorters vegetarisk sill – fräscha, enkla och snälla mot miljön! Bjud på en krämig skärgårdssill med smaker av dill, citron och tångrom, och kanske även en inlagd sill med fräscha toner av purjolök, rödlök och morot? Nyckelingrediensen är extra fast tofu som erbjuder tuggig konsistens och drar dessutom åt sig smaker som ett riktigt proffs när den får ligga och marinera över natten. Testa och låt sedan hela sällskapet njuta av vegetarisk sill!
2 sorters vegetarisk sill – fräscha, enkla och snälla mot miljön! Bjud på en krämig skärgårdssill med smaker av dill, citron och tångrom, och kanske även en inlagd sill med fräscha toner av purjolök, rödlök och morot? Nyckelingrediensen är extra fast tofu som erbjuder tuggig konsistens och drar dessutom åt sig smaker som ett riktigt proffs när den får ligga och marinera över natten. Testa och låt sedan hela sällskapet njuta av vegetarisk sill!
Du behöver
Skärgårdssill
- 230 g Yipin extra fast tofu (eller 200 g Yipin fast naturell tofu)
- 1 ½ dl valfri créme fraiche
- ¾ dl valfri majonnäs
- 2 tsk citronsaft
- 2 msk vegiar eller kaviar
- 3 msk tångrom
- 1 tsk citronzest
- salt och peppar
- ½ dl dill
- ¼ dl gräslök
Inlagd tofusill
- 230 g Yipin extra fast tofu (eller 200 g Yipin fast naturell tofu)
- 6 dl vatten
- 1 dl ättikssprit
- 1 dl socker
- ca 10 cm skivad purjolök
- 1 morot
- 1 rödlök
- ca 1 dl saltgurka
- c1 msk senapsfrön
- dill till garnering
Tips!
Välj gärna svensktillverkad och ekologisk tofu.
Handla Yipin fast tofu naturell i vegokylen i din matbutik, eller på Mathem.
Så gör du
Skärgård:
- Blanda samtliga ingredienser i en skål eller glasburk.
- Pressa fast tofu försiktigt på vatten med en kökshandduk. Skär den sedan i 1,5 cm stora kuber och lägg därefter tofun i blandningen och rör om. Om du använder extra fast tofu kan du däremot skiva den direkt.
- Låt vegetarisk sill stå i kylen över natten. Sedan är du redo att servera!
Inlagd:
- Koka upp vattnet och blanda med socker och ättiksprit. Låt svalna.
- Hacka och skiva rödlök, morot, purjolök och saltgurka.
- Pressa fast tofu försiktigt på vatten med en kökshandduk. Skär den sedan i 1,5 cm stora kuber och lägg tofun i blandningen och rör om. Om du använder extra fast tofu kan du skiva den direkt.
- Blanda alla ingredienser i en skål eller burk.
- Låt stå i kylen över natten innan servering. Servera din tofusill senap och njut!
Vegetarisk sill på svensk tofu!
Vegetarisk sill(a) som alla kan gilla! Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna, av ekologiska sojabönor odlade i Frankrike. Yipin tofu är alltså ett bra val för både klimatet och smaklökarna.
Tips! För extra fast konsistens på en vegetarisk sill rekommenderar vi att pressa vår fasta naturella tofu på vatten med en kökshandduk innan du skivar den. Det gör att den får en fastare konsistens och påminner då dessutom mer om sill i texturen. Du kan också välja Yipin extra fast naturell tofu som du kan skiva direkt.
Vill du ha mer inspiration? Scrolla ned för fler smarriga recept!