Sofias favoritrecept
45 min |4 portioner

Du behöver

  • Tofukebab

  • 400g Yipin fast tofu naturell
  • ½ glas vatten
  • Kebabmarinad

  • rapsolja till stekning
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 msk japansk soja
  • ½ tsk timjan
  • ½ tsk oregano
  • 1 tsk koriander
  • ½ tsk kanel
  • 1 tsk grillkrydda
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • salt & peppar
  • Rostad vitlökssås

  • 1 hel vitlök
  • 3 dl valfri matyoghurt
  • 2 msk valfri majonnäs
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk vitlökspulver
  • oregano
  • salt & peppar
  • Tabbouleh

  • 3 dl bulgur
  • 2 tomater
  • 1 gul lök
  • 3 dl finhackad bladpersilja
  • 2 dl ajvar
  • 2 msk citronsaft
  • ½ dl olivolja
  • salt & peppar

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).
  2. Koka bulgur efter anvisningar. Ställ av från plattan när det är klart.
  3. Pressa bort vätskan från tofublocket och hyvla sedan skivor med osthyvel längs med kortsidan.
  4. Fördela ut alla tofuskivor på en ugnsform och pensla med lite rapsolja. Lägg en hel vitlök i mitten av formen (ta bort roten så den får yta i ugnen).
  5. Lägg in ugnsformen i ugnen i 18-25 min beroende på styrkan i din ugn, tofun ska få färg och bli sådär krispig.
  6. Blanda alla ingredienser till kebabmarinaden i en skål.
  7. Tabboulehdags! Hacka lök, tomater och bladpersilja. Ha ner i en skål tillsammans med bulgur. I med ajvar, citronsaft, olivolja och diverse kryddor. Ställ åt sidan för att smakerna ska stå till sig.
  8. Ta ut tofun från ugnen och ner i en het stekpanna, häll på kebabmarinaden och 1 halvt glas vatten. Låt puttra, vätskan ska nästan avdunsta och tofun ska bli sådär härligt mjuk med lite motstånd.
  9. Gör såsen medan kebaben puttrar på plattan. Tryck ut den rostade vitlöken i en skål och mosa vitlöken. Ha ner yoghurt, majonnäs, citron, honung och diverse kryddor. Blanda väl.
  10. Vegetarisk kebab är redo att serveras med tabbouleh och rostad vitlökssås. Bon Appétit!