Jocelines favoritrecept
30 min |2 portioner

Du behöver

  • Marinerad tempeh

  • 200g Yipin tempeh helbit
  • 1 dl soja
  • ½ dl sesamolja
  • 1 tsk honung eller sirap
  • salt och peppar
  • Matvetesallad

  • 1,5 dl matvete
  • 4 rädisor
  • valfri grönsallad
  • ½ avokado
  • ½ rödlök + ättika, socker, vatten
  • 1 dl cashewnötter
  • Örtvinägrett

  • 1 knippe färska örter (t ex persilja, basilika)
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • ½ pressad citron
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och peppar

Så gör du

  1. I en bunke eller skål, blanda marinaden med soja, sesamolja och honung eller sirap.
  2. Skiva tempeh helbit i ca. 1 cm tjocka filéer och lägg i bunken/skålen. Blanda om så att marinaden täcker alla sidor och låt stå i kylskåp ca. 15 min.
  3. Under tiden, koka matvete enligt anvisningar på förpackningen.
  4. Skiva rädisor tunt. Halvera avokadon och toppa med paprikapulver. Skiva och pickla rödlök i 1-2-3 lag.
  5. Torrosta cashewnötter i en het panna och ställ undan.
  6. Ta ut din marinerade tempeh ur kylen. Stek filéerna i olja på medelhög värme i ca. 3 min på varje sida, eller tills de fått en fin stekyta.
  7. Hacka de färska örterna. Häll dem i en skål ihop med resten av ingredienserna till örtvinägretten.
  8. Servera allt i en bowl, ringla över örtvinägretten och njut av din matvetesallad!

 

Ett vinnande recept på matvetesallad?

Ohja! Krämighet från avokado, syrlighet från picklad rödlök, krisp från sallad, rädisor och tempeh, och till sist sälta från de torrostade cashewnötterna. Den fräscha örtvinägretten blir pricken över i:et. Det bästa är ju också att den går att du själv väljer vilka grönsaker och tillbehör du vill variera med. Möjligheterna är oändliga!

 

Tempeh som protein – ett toppenval!

Är det kanske första gången du läser om tempeh? Då får du matnyttig information här! Tempeh är ett bra proteinval för dig som gärna väljer hälsosam och/eller klimatsmart mat. Tempeh görs vanligtvis på fermenterade sojabönor, något som gör den rik på näring och protein samt naturligt växtbaserad. Vår tempeh helbit innehåller 19g protein per 100g.

Vill du veta mer? Läs mer om tempeh och bli tempeh-expert med oss!