Av Josefine Freij, 2:a i Sveriges mästerkock
30 min |4 portioner

Du behöver

  • 400g Yipin fast tofu naturell
  • 3 pkt snabbnudlar, gärna koreanska smaker
  • 3 tsk maizena
  • 150g valfri svamp (t ex shimeji)
  • 3 st mini-aubergines eller 1 aubergine
  • 1 litet broccolihuvud
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk japansk soja
  • neutral olja till stekning
  • salt

Gochujang- & Miso Glaze

  • 2 msk gochujang chilipasta
  • 2 msk ljus misopasta
  • 3 msk honung
  • 2 små vitlöksklyftor
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk risvinäger/mirin (sushivinäger)
  • 1,5 lime (zest och saft)
  • 1-2 msk ljus soja
  • ev. en skvätt vatten

Topping

  • rostade sesamfrön
  • strimlad salladslök
  • färsk koriander

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Häll av tofun och låt rinna av/torka med lite papper eller handduk. Vira in i en ren kökshandduk och lägg mellan två tallrikar, placera en tyngd ovanpå. Tanken är att få ur större delen av vätskan så att tofun kan suga upp så mycket som möjligt av marinaden.
  3. Dela svamp och grönsaker i mindre bitar. Använder du aubergine så ringla över lite olja och salta för att dra ut lite vätska. Lägg åt sidan.
  4. Blanda ihop alla ingredienser till marinad/glazen.
  5. Bryt tofun i lagom stora munsbitar. Lägg i en burk, strö maizenan över, sätt på ett lock och skaka. Stek i lite neutral olja tills gyllene.
  6. Blanda med en del av marinaden (den ska täcka tofun) och lägg på en plåt och rosta i ugnen tills den fått fin färg, ca 15-20 min.
  7. Stek grönsakerna i lite olja och vitlök, häll på sojan. Häll på tofun och blanda runt.
  8. Tillaga nudlarna enligt anvisning.
  9. När nudlarna är klara, lägg på grönsaks- och tofublandningen och ringla över lite av den överblivna marinaden.
  10. Avsluta med valfria toppings, t ex rostade sesamfrön, salladslök och koriander. Pressa över några droppar lime, servera och njut!

 

Tips! Gör en dubbel (eller varför inte trippel sats) av glazen och förvara i kylen 😊 Super att använda t ex som woksås till dina favoritgrönsaker, blanda med majonnäs eller chinkiang-vinäger för en god dippsås till dina dumplings eller att smaksätta din ramenbuljong med.

 

Recept av Josefine, 2:a i Sveriges mästerkock 2024

Om du ska ge tofu en chans – prova detta recept! Josefine Freij har fått till en riktigt god rätt med krispig, saftig och smakrik tofu. Hennes bästa tofutips: Välj en fast tofu och bryt sönder den för att få en större och bättre yta för marinaden att fästa på. Det ger tofun ännu mer smak!

 

Sugen på fler nudelrätter? 

Nu efter att du njutit av Josefine Freij’s recept på pimpade snabbnudlar med sticky tofu så har vi fler recept längre ner om du är sugen på att pimpa fler nudlar!