Sallys favoritrecept
5 min |2 portioner

Du behöver

  • 4 dl böngroddar
  • 1 msk umamisås
  • 2 msk vatten
  • Matolja
  • Sesamfrön

Så gör du

  1. Fräs böngroddarna på hög värme i lite matolja tills de fått färg.
  2. Tillsätt umamisås och vatten. Flytta runt böngroddarna så allt täcks med sås. Lägg sedan på lock och låt puttra på låg värme i ca 5 min.
  3. Servera med sesamfrön och njut!

 

Böngroddar – en hjälte i förklädnad 🦸

Böngroddar har sitt ursprung i Asien, där de har ätits i flera tusen år! Och det är just Kina som ofta betraktas som böngroddarnas hemland. Där användes de under torkperioder när det var ont om utbud på andra grönsaker, medan böngroddarna krävde minimala resurser och var lätta att odla. Böngroddarna var med andra ord en värdefull näringskälla för de kinesiska bönderna, lite som potatisens viktiga betydelse i Sverige från 1800-talet.

 

Tips!

I Sydkorea finns ett recept på kimchi, ”kongnamul kimchi”, som görs på böngroddar marinerade med sojasås, riven vitlök, ingefära och morot. Traditionellt används även fisksås, men för en växtbaserad variant kan vår goda umamisås användas som substitut 😋