Söndag: Mapo tofu
Söndagsmiddagens paradrätt;en klassisk kinesisk gryta med perfekt sting! Mapo Tofu är en populär maträtt från Sichuanprovinsen i Kina och en favorit i vår familj i flera decennium. Signaturkryddan sichuanpeppar hyllas för sin kryddiga och värmande egenskap som nästan ger bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller kör på! Vill du göra den vegetariskt går det toppen att använda vegofärs.
Söndagsmiddagens paradrätt;en klassisk kinesisk gryta med perfekt sting! Mapo Tofu är en populär maträtt från Sichuanprovinsen i Kina och en favorit i vår familj i flera decennium. Signaturkryddan sichuanpeppar hyllas för sin kryddiga och värmande egenskap som nästan ger bedövande effekt på tungan; använd varsamt, eller kör på! Vill du göra den vegetariskt går det toppen att använda vegofärs.
Du behöver
- 400 g Yipin naturell fast tofu
- 4 portioner ris
- 1 tsk sichauanpeppar
- neutral olja
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk riven ingefära
- 1 msk sambal oelek*
- 3 msk japansk sojasås
- 1 tsk sesamolja
- 200 g valfri färs
- 2 tsk misopasta*
- 2 msk vitt vin
- 4–5 dl vatten
- 2 msk socker
- 1 msk majsstärkelse utblandat i 1 msk vatten
Tillbehör
- salladslök, koriander
Tips!
Hitta Yipin fast tofu naturell i vegokylen i matbutiken, eller beställ online på Mathem.
Så gör du
- Hetta upp en stor stek- eller wokpanna, häll ned sichuanpeppar och rosta i någon minut. Häll sedan upp pepparn i en mortel och mortla finkornigt.
- Häll i olja i pannan och fräs riven vitlök, riven ingefära, sambal oelek, sesamolja och sojasås. Tillsätt färs och stek hårt.
- Addera misopasta och sedan vinet. Koka på låg värme en stund. Under tiden, tärna tofun i ca 1 ½ cm stora kuber och koka ris enligt instruktioner på förpackningen.
- Häll över vatten, socker, tärnad tofu och sichuanpepparn i pannan. Koka i ca 10–15 minuter. Blanda sedan ut majsstärkelse i lite vatten och blanda i pannan. Låt koka några minuter tills önskad konsistens.
- Servera med kokt ris och toppa med hackad salladslök och koriander. Njut av din smarriga mapo tofu!
Svensk tofu av familjen Lu
Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna enligt ett familjerecept som gått i generationer, av ekologiska sojabönor från Frankrike. Här använder vi vår fasta naturella tofu som har den perfekta konsistensen i en mapo tofu, relativt mjuk men som håller ihop väl i grytan och nästan smälter i munnen. När tofun får ligga och puttra en stund i grytan absorberar den fyllig smak från grytan.
Tips! Vill du att din mapo tofu ska bli ännu mer autentisk och har tillgång till ett brett sortiment av asiatiska produkter? Använd 2 msk doubanjijang (fermenterad bönpasta) istället för misopasta och sambal oelek.
Har du provat receptet?
Tagga @yipin.se i en bild på Instagram, vi älskar att bli inspirerade! <3
Veckomeny – hitta fler favoriter!
Är tofu nyttigt? Vad är tofu?
Ja, vad är tofu egentligen? Jo, proteinrik mat gjord på rena råvaror, närmare bestämt sojabönor, vatten och mineralsalt. I Asien har tofun hyllats för sina hälsofördelar och mångsidighet i över 2000 år.
Läs mer i tofuguiden och bli tofuexpert med vår familj!
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.