Lördag: Färska vårrullar med alspånsrökt tofu
Enkel helgmiddag från Vietnam! Färska vårrullar är sagolikt gott och en rolig aktivitet att göra tillsammans med någon du tycker om, eftersom det kräver lite förberedelse. Här fylls dem med krispiga strimlade grönsaker och stavar av alspånsrökt tofu, för att sedan dippas i krämigaste och godaste jordnötssåsen. Strimla, rulla och njut!
Enkel helgmiddag från Vietnam! Färska vårrullar är sagolikt gott och en rolig aktivitet att göra tillsammans med någon du tycker om, eftersom det kräver lite förberedelse. Här fylls dem med krispiga strimlade grönsaker och stavar av alspånsrökt tofu, för att sedan dippas i krämigaste och godaste jordnötssåsen. Strimla, rulla och njut!
Du behöver
Färska vårrullar
- 230 g Yipin alspånsrökt tofu
- 20 rispapper
- 3 port glasnudlar eller risnudlar
- 4 morötter
- 2 avokado
- 1 gurka
- ¼ rödkålshuvud
- valfritt: mango
Jordnötssås
- 1 dl jordnötssmör (creamy)
- 4 msk vatten
- 1 ½ msk ljus sojasås
- 1 ½ msk lönnsirap, agave eller honung
- ½ vitlöksklyfta eller ½ krm vitlökspulver
- lite chili flakes
- juice från ⅓ lime
Tips!
Hitta Yipin alspånsrökt tofu i vegokylen på matbutiken, eller beställ på Mathem.
Så gör du
- Skär alspånsrökt tofu i 1 cm tjocka stavar. Behåll dem som de är, eller stek tofustavarna krispiga i neutral olja på medelhög-hög värme tills du får en gyllene stekyta.
- Tillaga nudlar enligt anvisningar på förpackningen. Blanda ihop alla ingredienser till jordnötssåsen i en skål.
- Strimla rödkål och skiva sedan övriga grönsaker i stavar.
- Koka upp rikligt med vatten och häll därefter i en stor skål. Låt sedan svalna tills ljummet. På en stor platt tallrik, lägg ett rispapper och blöt handen med vattnet. Massera in vatten på båda sidor av rispappret tills det mjuknar. Addera vatten vid behov.
- I mitten av rispappret, placera alla ingredienser likt en rektangel, ca 4 cm x 10 cm. Rulla ihop och vik till sist in kanterna. Repetera!
- Doppa dina färska vårrullar i jordnötssås och toppa med sesamfrön och koriander. Njuuut!
Svensk tofu av familjen Lu
Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna enligt ett familjerecept som gått i generationer, av ekologiska sojabönor från Frankrike. Här använder vi en alspånsrökt tofu: en tofu som vi röker själva med äkta alspån i vår fabrik i Vallentuna. Tips! Prova vår rökta tofu istället för korv i en tofu stroganoff, som bacon i carbonaran eller ät den som den är, som pålägg på mackan.
Har du provat receptet?
Tagga @yipin.se i en bild på Instagram, vi älskar att bli inspirerade! <3
Veckomeny – hitta fler favoriter!
Är tofu nyttigt? Vad är tofu?
Ja, vad är tofu egentligen? Jo, proteinrik mat gjord på rena råvaror, närmare bestämt sojabönor, vatten och mineralsalt. I Asien har tofun hyllats för sina hälsofördelar och mångsidighet i över 2000 år.
Läs mer i tofuguiden och bli tofuexpert med vår familj!
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.