Kinesisk wok med krispig tofu
Kinesisk wok på 15 min! Här har du en enkel wok med fyllig sojasås, nudlar och krispig tofu: en klockren matlåda och vardagsrätt om du har lite tid och vill vara schysst mot plånkan. Här får tofun en krispig stekyta och drar dessutom åt sig sojabasen från woken som ett riktigt proffs. Börja matpreppen direkt och du har en kinesisk wok serverad på 15 min!
Kinesisk wok på 15 min! Här har du en enkel wok med fyllig sojasås, nudlar och krispig tofu: en klockren matlåda och vardagsrätt om du har lite tid och vill vara schysst mot plånkan. Här får tofun en krispig stekyta och drar dessutom åt sig sojabasen från woken som ett riktigt proffs. Börja matpreppen direkt och du har en kinesisk wok serverad på 15 min!
Du behöver
- 400g Yipin fast tofu naturell
- 2 rödlökar
- 1 broccolihuvud
- 4 tsk socker eller agavesirap
- 4 tsk sesamolja
- 1 dl vatten
- 4 msk ljus sojasås
- 2 tsk riven färsk ingefära
- 200g nudlar (t ex risnudlar)
Tillbehör
- salladslök
- sesamfrön
Tips!
Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem.
Du behöver
- Torka av tofun med en kökshandduk och pressa försiktigt ur vatten. Tärna härefter tofun i ca 1,5 cm stora kuber och skär rödlök och broccoli i medelstora bitar.
- Blanda ihop sojasås, sötning, sesamolja, vatten och riven ingefära i en bunke. Tillaga sedan valfria nudlar enligt anvisningar på förpackningen.
- I en wokpanna, stek tofun gyllene på medelhög-hög värme med neutral olja. När tofun fått lite färg, tillsätt grönsakerna och stek tills de mjuknat något och tofun har en krispig yta. Sänk sedan värmen, addera sojablandningen och de tillagade nudlarna. Blanda runt och woka i några minuter.
- Servera kinesisk wok i tallrikar (och spara gärna lite till matlådor!). Toppa till sist med salladslök, lime och sesamfrön. Mums!
Kinesisk wok = perfekt matlåda!
Visst var det snabbt och enkelt att laga? Det är dessutom en perfekt matlåda som är snäll mot plånkan (och stor potential finns för att imponera på klasskompisarna eller kollegorna!!).
Tofu passar som handen i handsken i wok! Här används vår fasta naturella tofu som vi tillverkar i Vallentuna med ett recept från vår gammelmormor.
Fast naturell tofu mår bra av att pressas lite på vatten innan tillagning. Då hjälper du tofun att nå sin fulla potential; få djupare smak, bättre tuggmotstånd och en krispigare yta. Hur gör du det då? Jo, du gör det enkelt genom att bara torka av den med en kökshandduk och försiktigt trycka ur vatten i någon minut. Galet enkelt!
Vill du ha ännu krispigare tofu så kan du även pressa tofun under en längre tid genom att lägga något tungt ovanpå. Läs mer i vår artikel: Tillaga tofu – 7 enkla och goda sätt.
Fler matlådor på g?
Bli tofuexpert med vår familj
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Vad är vägen till en tofuskeptikers hjärta? Svaret är enkelt: knaprig och krispig tofu. Och tro det eller ej, men vägen dit är både snabb och enkel. Här har vi samlat 3 knep för att få tofun riktigt krispig.