Recept av Yipin
45 min |4 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 1 zucchini
  • 500 g Lasagneplattor

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk torkad oregano
  • 800 g krossade tomater
  • salt & peppar

 

Bechamelsås

  • 6 dl valfri mjölk (t.ex. havredryck för vegansk)
  • 3 msk mjöl
  • 5 msk smör
  • 1 krm vitpeppar
  • salt & peppar
  • Tips!

    Köp Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Hacka lök och vitlök, stek sedan på medelhög värme i en gryta med olja tills de blivit mjuka. Tillsätt därefter tomatpuré och oregano, rör om.
  3. Häll i de krossade tomaterna, salt och peppar. Blanda därefter och låt sjuda på låg värme i 10 minuter.
  4. Under tiden i en annan gryta, smält smöret och tillsätt sedan mjöl. Vispa runt och tillsätt mjölken/drycken 1 dl åt gången. Häll sedan i kryddorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter eller tills den tjocknat.
  5. Skiva eller hyvla tofun och zucchinin i ca 0,5 cm tjocka längder. Börja sedan bygga lasagnen i en form, ca 27 x 20cm. Först lite bechamelsås, sedan lasagneplattor, tomatsås, tofu och zucchini. Upprepa.
  6. Låt din lasagne grädda i ugnen i cirka 60 minuter, eller tills den fått en fin yta. Servera vegetarisk lasagne med tofu direkt, toppa gärna med färsk basilika.

 

Yipin alspånsrökt tofu är en svensktillverkad storfavorit och passar utmärkt istället för skinka, bacon, korv; ja till och med i en vegetarisk lasagne! Med en god kombination av rökig smak och umami och dessutom en extra fast konsistens är den en höjdare i många rätter. Mums!