Smaken alla pratar om… 🤤
Det har aldrig snackats mer om umami i matvärlden än nu, men vad är det egentligen? Och hur får du fram umami-smaker? Här får du lära dig allt du behöver veta om denna mystiska smak 🤓
Vad är umami?
Umami är en av de fem grundsmakerna vid sidan om sött, salt, surt och bittert. Namnet kommer från japanskan (うま味) och betyder ungefär ”smaklig” eller ”läcker”. Umami-smak beskrivs ofta som fyllig eller köttig, med mycket sälta och smak. Det erkändes som en grundsmak först på 2000-talet, men smaken hade observerats långt tidigare – den japanske forskaren Kikunae Ikeda beskrev umami-smaken redan 1908!
Hur skapas umami?
Umami finns i livsmedel som innehåller en hög halt av aminosyran glutamat, till exempel miso och blåmögelost. När glutamat kombineras med andra smakämnen, såsom nukleotider (som finns i exempelvis kött och fisk), förstärks umami-smaken ytterligare. Men frukta icke! Umami-smaken är lika lätt att uppnå på gröna sätt 🥦
Mat med ”umamismak”: Några exempel
- Sojasås: Känd som en kryddig umamikälla med mycket sälta. Soja används i massvis av asiatiska rätter, t ex chow mein, fried rice, sushi, teriyaki… Och mycket mer.
- Svampar: Champinjoner, shiitake, matsutake och andra svampar innehåller mycket umamismak! Tror du oss inte? Prova vår nya umamisås med soja och shiitake och se för dig själv 😉
- Tomater: Speciellt soltorkade tomater är kända för sin rika umami-smak, tack vare den intensifierade koncentrationen av smaker som uppstår under torkningsprocessen. Ketchup och tomatpuré innehåller också extra mycket umami.
- Sjögräs: Sjögräs och alger är rika på glutamat och används därför flitigt inom asiatisk matlagning, inte minst för att göra smakrika buljonger 🌊
- Ärtor: Ärtor har faktiskt en förvånansvärt hög nivå av den eftertraktade femte smaken, vilket kanske är anledningen till varför de är populära i många asiatiska rätter såsom fried rice och curry!
Umami i en flaska – prova vår nya umamisås!
Vill du spara tid på matlagning och slippa handla massa olika ingredienser? Vår umamisås med soja och shiitake är färdig att använda – som woksås, topping, marinad eller dippsås. Den kommer även i en squeezeflaska som gör den smidig och enkel att använda, och kanske det allra viktigaste: Den är god till typ ALLT, varm eller kall! Köp Umami: soja & shiitake på ICA, Willys, Hemköp eller City Gross 😋