Recept av Elin Torpvret (@elinsmatminnen)
45 min |3-4 portioner

Du behöver

  • Tofuköfte

  • 400g Yipin fast tofu naturell
  • 1 knippe färsk mynta
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 3 salladslökar
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • ½ dl pistaschnötter, grovt hackade
  • ½ dl majsstärkelse
  • olivolja
  • 1 pkt pitabröd
  • Tomatsås

  • 1 tetra krossade tomater
  • 1 lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 msk sambal olek
  • salt + en nypa socker
  • olivolja
  • Vitlökssås

  • 1 dl valfri majonnäs
  • 1 dl valfri creme fraiche
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 nypa strösocker
  • salt + nymalen svartpeppar

Så gör du

  1. Tofuköfte: Hacka lök, mynta och persilja. Lägg i en skål och smula ner tofun. Tillsätt kryddorna, majsstärkelse och hackade nötter. Låt smeten vila några minuter. Forma till dolmar. Stek i rikligt med olivolja tills de får en gyllene färg. Låt dem sedan eftersteka i ugn (175 °C, 15 min).
  2. Tomatsås: Stek lök och vitlök i lite olivolja. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra i 15 min.
  3. Citronpicklad rödlök: Medan tomatsåsen puttrar, skiva rödlök. Häll över citronsaft, massera in svartpeppar och salt och blanda runt.
  4. Vitlökssås: Blanda ingredienserna till vitlökssåsen.
  5. Servera din vegetariska turkiska biffar med pitabröd, tomatsås, vitlökssås, citronpicklad lök, sallad och feferoni.

 

Köfte – en populär rätt i Mellanöstern!

Köfte är samlingsnamnet på maträtter från Iran och Turkiet som görs på olika typer av färs. Vårt recept är vegetariskt där biffarna är gjorda med vår fantastiskt goda fasta naturella tofu blandat med en massa härliga kryddor. Just för att få den där perfekta smaken! 😍 Tofureceptet är skapat av Elin Torpvret, en matkreatör som delar sina matminnen på Instagram.