Recept av Yipin
30 min |2 portioner

Du behöver

  • 2 x 230 g Yipin örtmarinerad tofu
  • 500 g potatis
  • 3 rödbetor
  • 1 sötpotatis
  • 1 broccolihuvud
  • 2 vitlöksklyftor
  • flingsalt och peppar
  • Vitlökssås

  • 2 dl valfri crème fraiche, t ex växtbaserad
  • 1 msk agavesirap
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • Tillbehör

  • färsk oregano
  • färsk basilika

Tips!

Köp Yipin örtmarinerad tofu på Mathem eller Mat.se.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skölj och dela rotfrukter och broccoli. Skala och skiva vitlök.
  3. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med tofublocken. Strö över lite flingsalt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
  4. Vitlökssås: blanda créme fraiche, agavesirap och 1 krossad vitlöksklyfta i en skål. Salta och peppra.
  5. Toppa med färsk oregano och basilika. Servera ugnsbakad tofu och grönsaker med vitlökssås och njut!

 

Tips! Tofun får en härligt krispig yta och saftig insida när den ugnsbakas som ett större block. Det blir riktigt gott och sparar tid, eftersom du inte behöver hacka eller skiva tofun. Vi fick upp ögonen för plåtmat ännu mer tack vare en av våra favoriter i den stora världen av matbloggar – Julia Tuvesson. Du hittar massor av riktigt goda och enkla recept i hennes kokbok ”Plåtmat: grönt i en långpanna”.

 

I detta recept på plåtmat använder vi vår örtmarinerade tofu. Den är ekologisk och svensktillverkad i Vallentuna. Med sin fylliga smak av basilika och timjan är den är extra god i italienska rätter.