Recept av Yipin
ca 1h |30 st portioner

Du behöver

  • 400 g Yipin silkesmjuk tofu
  • 150 g valfritt smör
  • 4 dl valfri grädde
  • 1 ½ dl socker
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 1 krm salt
  • ca 16 dl vetemjöl

Sockerlag:

  • 1 ½ dl socker
  • 1 dl vatten

Garnering:

  • 1 dl russin

Tips!

Köp Yipin silkesmjuk tofu på Mathem eller i vegokylen i fysisk matbutik.

 

Så gör du

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan grädde och silkestofu. Vispa ihop allt och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och häll sedan tofublandningen över. Rör ihop tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt och blanda i socker, saffran och salt i bunken. Addera därefter mjölet och blanda om. Arbeta degen i 10 minuter i en maskin, eller knåda ordentligt. Degen ska släppa bunkens kanter; addera mjöl om den är för kladdig. Jäs under duk i 40 min.
  3. Vält ut degen på mjölat bakbord och forma den till två längder. Skär varje längd i 15 bitar. Rulla varje bit till en längd, snurra ihop till en lussebulle och tryck i två russin i varje.
  4. Lägg dina veganska lussebullar på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt sedan ugnen på 225°C.
  5. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sjud tills allt socker har smält. Låt svalna.
  6. Grädda dina veganska lussekatter i mitten av ugnen i 7–10 min. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlag. Låt svalna på galler. Dags att njuuuta!

 

Veganska lussebullar + silkestofu = 10/10 saftighet!

Vi är övertygade om att hela familjen kommer njuta av våra saftiga veganska lussebullar, utan ägg – och de kommer ta slut snabbt. Tips: baka dubbelsats. Om du inte provat att baka med silkestofu tidigare så är det dags nu. Det är en mjuk tofu som passar utmärkt som krämig bas i alltifrån chokladmousse, kladdkaka, cheesecake till bullar. Mums!

Foto: Åsa Swanberg