Recept av Yipin
ca 1h |6 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 2 gula lökar
  • 2 msk valfritt smör, t. ex. växtbaserat
  • ½ tsk malen kryddpeppar
  • 750 g potatis, mjölig
  • 2 ½ dl valfri matgrädde, t ex växtbaserad
  • 2 krm malda kryddnejlikor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ dl ströbröd
  • 3 msk valfritt smör, ex. växtbaserat
  • Tillbehör

  • färsk persilja

Tips!

Köp Yipin alspånsrökt tofu på Mathem eller Mat.se.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär tofun i tunna stavar. Skala och skiva löken tunt och stek den mjuk i smör. Tillsätt tofun och stek ytterligare någon minut. Krydda med kryddpeppar. Ställ åt sidan.
  3. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva potatis med tofu och lök i en ugnssäker form.
  4. Vispa ihop grädde och kryddor, häll i formen. Strö över ströbröd och klicka ut smöret över gratängen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme så den får färg.
  5. Vid servering, toppa vegansk janssons frestelse med persilja och låt hela familjen njuta!

 

Yipin alspånsrökt tofu är en svensktillverkad storfavorit och passar utmärkt istället för ansjovis. Med en god kombination av rökig smak och umami och en extra fast konsistens är den en höjdare i många rätter. Prova och njut!

 

Foto: Åsa Swanberg