Davids favoritrecept
15 min |2 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 2 skivor surdegsbröd
  • vegansk smör
  • 1 pkt vegansk mozzarella
  • ruccola
  • soltorkade tomater

 

Egen pesto (eller köp färdig)

  • 25 g pinjenötter
  • 1 kruka basilika
  • ½ dl valfri parmesan
  • ½ dl olivolja
  • salt och peppar

Tips!

Handla Yipin alspånsrökt tofu på Mathem,

 

Så gör du

  1. Egen pesto: Mixa pinjenötter, basilika och parmesan i en matberedare en kort stund. Tillsätt sedan olivolja, salt och peppar och mixa därefter tills len. Skippa detta steg om du använder en färdig pesto.
  2. Skiva eller hyvla alspånsrökt tofu samt mozzarella i cirka ½ cm tjocka skivor.
  3. Vegansk macka: Bred ett lager pesto på två skivor surdegsbröd. Lägg sedan på några blad ruccola, alspånsrökt tofu, mozzarella och till sist soltorkade tomater. Lägg på andra brödskivan härefter.
  4. Hetta upp en stekpanna eller grilljärn och lägg i en klick smör. Stek därefter mackorna på medelhög värme i cirka 2 minuter på varje sida, eller tills du får en gyllene stek/grillyta.
  5. Dela mackorna på mitten och servera direkt. Dags att mumsa på!

 

Vegansk macka + alspånsrökt tofu = <3

I detta recept på vegansk macka använder vi alspånsrökt tofu. Anledningen är enkel; rökt tofu är ett ruggigt gott alternativ till skinka, men likaså bacon. Lägg skivad eller hyvlad rökt tofu på mackan (direkt ur förpackningen), eller ha som pålägg på en kall smörgås för den delen.

 

Vår alspånsrökta tofu röker vår familj själva med äkta alspån i tofufabriken i Vallentuna. Resultatet? En kombination av umami och rökighet med extra fast konsistens, som gör den både förtrollande god och dessutom lättlagad. Prova den också istället för korv i en tofu stroganoff eller bacon i carbonaran.