Recept av Elvira Ekeblad
20 min
|2 portioner
Du behöver
- 230g Yipin extra fast tofu naturell
- 2 dl aioli
- 1 mango
- ½ gurka
- picklad rödlök
- 2 selleri
- 2-3 msk sriracha
- jordnötsolja
- 4 noriark
- 2 dl sushiris
- 1 msk vinäger
- 1 nypa salt
- 1 tsk agavesirap
Unagisås
- ½ dl mirin
- 1 ½ tsk sake
- 1 msk kokossocker
- ½ dl tamari
Så gör du
- Koka upp sushiris enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Blanda med vinäger, salt och socker i en skål.
- Häll i alla ingredienser till unagisåsen i en liten kastrull, låt koka upp och sänk värmen. Låt sjuda 10-12 min tills den tjocknat. Tänk på att den blir tjockare när den svalnar. Ställ åt sidan.
- Smula sönder tofun ner i en stor stekpanna, tillsammans med jordnötsolja. Stek tofun tills den får färg. Rör ner sriracha och stek ytterligare 1-2 min. Ta av och låt svalna något innan du blandar ner aiolin. Rör till en jämn röra.
- Skär mango, gurka och selleri i tunna stavar.
- Ta ett nori-ark och lägg med en av kanterna uppåt, så det ser ut som en diamant. Lägg bottenlagret med ris, ca 10x10cm.
- Lägg nästa lager med två skedar tofu. Sedan mango, gurka, selleri och picklad lök i nästa 4 lager. Toppa sista lagret med ris.
- Vik ihop paketet med alla hörn in mot mitten så de överlappas och möts som ett kuvert.
- Packa in i plastfolie så det får vila i 10min, innan du skär det i 2 delar på mitten.
- Toppa med unagisås och sesamfrön. Klart!
Tips!
Byt ut unagisåsen i detta sushi recept mot vår goda umamisås för en ännu mer umamifylld smak. Umamisåsen är gjord på shiitake och soja och finns på ICA, Willys, Hemköp, City Gross och Tempo 😋
Sushi på språng 💨
Onigirazu är den perfekta måltiden eller mellanmålet för livet på språng! Superenkelt att göra, lätt att packa ner och bära i väskan, och med mängder av sätt att anpassa innehållet precis så som du vill ha det. Du kan fylla din onigirazu med olika grönsaker som avokado, gurka eller sallad; och olika proteiner som sashimi, grillad kyckling eller tempura. Du kan även toppa med din favoritsås eller dina favoritkryddor för att förhöja smaken ytterligare 💯 Låt fantasin flöda och skapa ditt egna sushi recept, vettja!
Fler japanska recept
Johannas favoritrecept
Hiyayakko – japansk förrätt med silkestofu
10 min
|
Silkestofu
Recept av Louise Laurenius
Tofu sushi sandwich med äpple och avokado
45 min
|
Extra fast tofu naturell (230g)
Lukas favoritrecept
Teriyaki wok med tempeh
20 min
|
Tempeh teriyaki
Johannas favoriträtt
Tofu teriyaki med grönsaker och ris
15 min
|
Fast tofu naturell
Jennys favoritrecept
Ramensoppa med friterad tofu
30 min
|
Friterad tofu
Johannas favoritrecept
Vegansk ramen med tofu
20 min
|
Extra fast tofu naturell (230g)
Jocelines favoritrecept
Vegetarisk ramen med alspånsrökt tofu
20 min
|
Alspånsrökt tofu
Johannas favoritrecept
Katsu curry med krispig tofu
30 min
|
Fast tofu naturell