Recept av Elvira Ekeblad
20 min |2 portioner

Du behöver

  • 230g Yipin extra fast tofu naturell
  • 2 dl aioli
  • 1 mango
  • ½ gurka
  • picklad rödlök
  • 2 selleri
  • 2-3 msk sriracha
  • jordnötsolja
  • 4 noriark
  • 2 dl sushiris
  • 1 msk vinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk agavesirap

Unagisås

  • ½ dl mirin
  • 1 ½ tsk sake
  • 1 msk kokossocker
  • ½ dl tamari

Så gör du

  1. Koka upp sushiris enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Blanda med vinäger, salt och socker i en skål.
  2. Häll i alla ingredienser till unagisåsen i en liten kastrull, låt koka upp och sänk värmen. Låt sjuda 10-12 min tills den tjocknat. Tänk på att den blir tjockare när den svalnar. Ställ åt sidan.
  3. Smula sönder tofun ner i en stor stekpanna, tillsammans med jordnötsolja. Stek tofun tills den får färg. Rör ner sriracha och stek ytterligare 1-2 min. Ta av och låt svalna något innan du blandar ner aiolin. Rör till en jämn röra.
  4. Skär mango, gurka och selleri i tunna stavar.
  5. Ta ett nori-ark och lägg med en av kanterna uppåt, så det ser ut som en diamant. Lägg bottenlagret med ris, ca 10x10cm.
  6. Lägg nästa lager med två skedar tofu. Sedan mango, gurka, selleri och picklad lök i nästa 4 lager. Toppa sista lagret med ris.
  7. Vik ihop paketet med alla hörn in mot mitten så de överlappas och möts som ett kuvert.
  8. Packa in i plastfolie så det får vila i 10min, innan du skär det i 2 delar på mitten.
  9. Toppa med unagisås och sesamfrön. Klart!

 

Tips!

Byt ut unagisåsen i detta sushi recept mot vår goda umamisås för en ännu mer umamifylld smak. Umamisåsen är gjord på shiitake och soja och finns på ICA, Willys, Hemköp, City Gross och Tempo 😋

 

Sushi på språng 💨

Onigirazu är den perfekta måltiden eller mellanmålet för livet på språng! Superenkelt att göra, lätt att packa ner och bära i väskan, och med mängder av sätt att anpassa innehållet precis så som du vill ha det. Du kan fylla din onigirazu med olika grönsaker som avokado, gurka eller sallad; och olika proteiner som sashimi, grillad kyckling eller tempura. Du kan även toppa med din favoritsås eller dina favoritkryddor för att förhöja smaken ytterligare 💯 Låt fantasin flöda och skapa ditt egna sushi recept, vettja!