Recept av Yipin
20 min |2 portioner

Du behöver

  • 200g Yipin friterad tofu
  • ½ dl kokosmjölk
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1 tsk limejuice
  • några droppar sesamolja
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa chiliflakes
  • Tillbehör

  • En fräsch sallad, ris eller bulgur
  • Färskpressad lime

Så gör du

  1. Blanda ihop ingredienserna till jordnötssåsen (allt utom tofun).
  2. Steka: Stek friterad tofu på medelhög värme så den får yta. Sänk värmen något, pensla över jordnötssåsen och stek en kort stund till.
  3. Eller grilla: Trä tofun på spett och pensla med jordnötssås. Grilla tills den får yta.
  4. Lägg tofun åt sidan och värm upp resten av jordnötssåsen i en kastrull på låg värme.
  5. Servera dina satayspett med t ex kokt ris, ångad pak choi och resten av jordnötssåsen. Njut!

 

Satay

Satay är en smakrik och krämig sås som har sitt ursprung i Sydostasien, särskilt i Indonesien och Malaysia. Den är vanligtvis gjord på jordnötter eller jordnötssmör, som blandas med ingredienser som soja, vitlök, ingefära, chilipasta och kokosmjölk. Såsen är ofta söt och lite kryddig, vilket gör den perfekt för att dippa grillade spett, särskilt tofu. Satay-sås kan även användas som marinad eller dressing. Den har blivit populär över hela världen och är en uppskattad del av många asiatiska rätter, vilket ger en rik och läcker smakupplevelse.