Rotfruktssallad med rökt tofu
Föreställ dig en varm sommarkväll där du ska äta tillsammans med någon du tycker om. Framför er har ni en helt underbar måltid serverad. Vad ligger i skålen? En ljummen rotfruktssallad med alspånsrökt tofu och krämig paprikaröra, såklart! Detta är en riktigt fräsch go-to middag som garanterar en dans för smaklökarna oavsett årstid.
Föreställ dig en varm sommarkväll där du ska äta tillsammans med någon du tycker om. Framför er har ni en helt underbar måltid serverad. Vad ligger i skålen? En ljummen rotfruktssallad med alspånsrökt tofu och krämig paprikaröra, såklart! Detta är en riktigt fräsch go-to middag som garanterar en dans för smaklökarna oavsett årstid.
Du behöver
-
Rotfruktssallad
- 230 g Yipin alspånsrökt tofu
- 1 dl hel havre eller quinoa
- ca 8 färska morötter
- 4 betor (blanda gärna polka- och rödbetor)
- 2 portobellosvampar
- 65 g babyspenat
- ½ romansalladshuvud
- ¼ färskt vitkålshuvud eller ½ spetskål
- alfagroddar
- olivolja
- saft från ½ citron
- salt och peppar
- rostade sesamfrön (valfritt)
- krasse (valfritt)
-
Paprikaröra
- 2 röda spetspaprikor
- ¾ dl rostade valnötter
- saft från ½ citron
- 2 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 tsk agavesirap
- salt och peppar
Tips!
Yipin alspånsrökt tofu finns att köpa på Mathem och Mat.se.
Så gör du
- Sätt ugnen på 200°C. Koka hel havre eller quinoa enligt anvisningar på förpackningen.
- Skrubba rotfrukterna och dela sedan morötter, betor, svamp och spetspaprika i grövre bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka i cirka 30-35 minuter.
- Hacka romansallad och vitkål, blanda ut med spenat och groddar. Häll i 1 msk citronsaft och massera in med olivolja. Addera den kokta havren eller quinoan.
- Paprikaröra: mixa paprikan med övriga ingredienser i en mixer. Reglera med olivolja eller vatten tills du får önskad konsistens.
- Dela alspånsrökt tofu i cirka 1 cm tjocka skivor.
- Lägg sallad i en skål och toppa sedan med rotfrukter, svamp, alspånsrökt tofu, paprikaröra, sesamfrön och krasse. Servera och njut av denna härliga rotfruktssallad!
Den här rotfruktssalladen är en hit året om – helst av allt skulle vi äta den varje vecka. Dessutom är den 100 % vegansk! För extra krisp och tuggmotstånd kan du med fördel steka den alspånsrökta tofun gyllene och krispig.
Recept och bild är skapat av matinspiratören Carin som driver matkontot @Receptbuketten på Instagram. Kolla in hennes konto och gör dig redo för att inspireras av magiskt goda recept!