Krämig saffransgryta med tofu
En krämig vegetarisk saffransgryta? Ja tack! För OJ vad vi längtat efter att få äta värmande grytor och soppor med just saffran. Höstens guld. I receptet använder vi alspånsrökt tofu och sjögrästofu som ger fylliga umami- och havssmaker samt fint tuggmotstånd. Med tofu istället för fisk blir denna saffransgryta faktiskt fuskigt god, särskilt ihop med fänkålen, tomatpurén och det vita vinet. Prova och njut!
En krämig vegetarisk saffransgryta? Ja tack! För OJ vad vi längtat efter att få äta värmande grytor och soppor med just saffran. Höstens guld. I receptet använder vi alspånsrökt tofu och sjögrästofu som ger fylliga umami- och havssmaker samt fint tuggmotstånd. Med tofu istället för fisk blir denna saffransgryta faktiskt fuskigt god, särskilt ihop med fänkålen, tomatpurén och det vita vinet. Prova och njut!
Du behöver
- 230 g Yipin tofu sjögräs & dill
- 115 g Yipin tofu alspånsrökt (½ pkt)
- 1 gul lök
- valfritt matfett till stekning
- ½ fänkål
- 2 morötter
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl valfri matlagningsgrädde
- 4 dl vatten
- ½-1 dl vitt vin
- 1 msk citronjuice
- 1 grönsaksbuljongtärning
- ½-1 pkt saffran
- 4 potatisar
- salt och peppar
Tillbehör
- valfri creme fraiche
- färsk dill
Tips!
Se vilka butiker som har produkten här.
Så gör du
- Finhacka gul lök och vitlök. Skala och ansa fänkålen och skär den i mindre bitar. Dela morötter i 1 cm tjocka skivor och tofun i 2 cm stora kuber. Skär potatisen i mindre bitar.
- Stek gullöken i en stor gryta på medelhög värme tillsammans med lite matfett, tills den är genomskinlig. Tillsätt resterande grönsaker i kastrullen tillsammans med tomatpuré. Blanda om.
- Addera alla övriga ingredienser i din saffransgryta och låt puttra i ca. 30 min, eller tills potatisen mjuknat. Rör om från och till.
- Tillsätt mer vatten om så önskas, smaka av med salt och peppar samt mer saffran vid behov.
- Servera din saffransgryta i djupa skålar, gärna med en klick crème fraîche och färsk dill. Mums!
Saffransgryta = en höstfavorit!
Visst är saffran den bästa kryddan som finns? Vi på Yipin blir alltid så ivriga när saffranspåsarna dyker upp där i kassan, och det första vi lagar är denna ljuvliga vegetariska saffransgryta med tofu. Ett gott, krämigt och klimatsmart recept som vi är säkra på att alla kommer älska!
I grytan använder vi vår alspånsrökta tofu; en tofu som vår familj röker med svenskt alspån i vår tofufabrik i Vallentuna. Den har tagits emot med öppna armar och blivit en storfavorit som alternativ till skinka, korv, bacon och lax. Vi är så stolta!
Vi valde också att tjoffa i vår nyhet tofu sjögräs & dill i soppan; en tofu med smak av havet tack vare färsk dill, sjögräs, salt och en hint citron. Som du kanske märkt passar den utmärkt i denna gryta, istället för till exempel torsk, men den är även god att steka som filé, panera eller ha i en gratäng. Hittar du inte vår nyhet i din butik? Visa gärna en bild på förpackningen för personalen och be dem ta in den till vegokylen. De lyssnar mest på dig som konsument.
Psst! Du kan också använda vår extra fasta tofu istället för tofu sjögräs & dill. Den är en fena på att drar åt sig av grytans alla goda smaker!
Tofun från Sverige
Vår alspånsrökta tofu och tofu sjögräs & dill är klimatsmarta protein som passar utmärkt som alternativ till fisk i såväl soppa som till potatis och sås. Vilken produkt blir din favorit?