Fråga oss om tofu!
Är du nyfiken på tofu och vill lära dig mer om denna spännande råvara? Eller har du kanske någon fråga om just våra produkter och hur de tillverkas? Toppen! Vi finns här för dig i vått och torrt. Här hittar du svar på några vanliga frågor.
Tofu har en historia på över 2000 år och tillverkas av tre ingredienser i sin naturella form: sojabönor, vatten och mineralsalt som sedan fått stelna. Dess användningsområde är dock allt annat än stelt. Extreeemt mångsidigt faktiskt! Tofu kan exempelvis stekas, marineras eller mixas till dessert. Lär dig mer om tofu i Tofuguiden.
Snacka om superprodukt! Tempeh har sitt ursprung från Indonesien och är en helt växtbaserad råvara, precis som tofu. Tempeh fermenteras vilket gör den extra rik på nyttigheter såsom protein, järn, fibrer och bakterier som är snälla mot magen. Vår tempeh görs av fermenterade sojabönor och har en nötig smak och tuggig konsistens.
Det är mångsidigt och kan lagas på många olika sätt. Från spett, sallad till pyttipanna och wok.
Ett oöppnat tofupaket håller i cirka 40–60 dagar i kylskåpet. Se bäst-före datumet för att få järnkoll. Använd sunt förnuft för att avgöra om tofun kan ätas efter passerat bäst-före datum, istället för att bara slänga den.
Ett öppnat tofupaket kan förvaras i kylen i cirka 3 dagar.
Mineralsalt är veganskt. Sojabönor är veganskt. Vatten är (hör och häpna) också veganskt. Oooch den smaksättning vi använder är vegansk.
Så yes box! Våra produkter är 100 % veganska. Och det är vi stolta över.
I Sveeerige! Närmare bestämt i Vallentuna utanför Stockholm. Att ha lokal produktion är bra för vår planet då transportavstånden avsevärt minskar. Det tycker vi är bra, vi diggar nämligen vår planet.
Vår familj använder sig dessutom bara av förnyelsebar energi och miljövänliga produktionsmetoder.
Flera av våra produkter har märkningen ekologiskt och kravmärkt. Några av våra tofuprodukter får inte märkas som ekologiska eller kravmärkt trots att de tillverkas av ekologiska sojabönor. Detta beror på att andra ingredienser som behövs i produkterna inte är ekologiska.
All vår ekologiska tofu som du hittar i dagligvaruhandeln tillverkas av ekologiska sojabönor från hållbara odlingsgårdar i södra Frankrike. Övrig tofu tillverkas av sojabönor odlade inom Europa, t ex i Österrike.
Vår tempeh tillverkas av hållbara och certifierade sojabönor odlade i Kanada. En del av produktionen av vår tempeh kan inte göras i vår fabrik på grund av platsbrist, som gör att vi inte kan påverka valet av sojabönor på samma sätt.
Varför använder vi inte svenska sojabönor då? Jo, på grund av vårt kalla klimat! Det är nämligen svårt att odla sojabönor i Sverige, då de behöver lätt jord, varm jordtemperatur och har en lång växtperiod.
Vi har höga krav på att alla sojabönor håller god kvalitet, tillverkas på ett hållbart sätt och lämnar regnskogen ifred.
Det stämmer, alla våra produkter är 100% fria från GMO och 100% fulla av kärlek!
Plasten använder vi för att produkterna ska kunna pastöriseras; något som ger dem en längre hållbarhet utan att behöva addera konserveringsmedel. En längre hållbarhet gör att vi kan motverka matsvinn i större mån.
Vi vill använda så få plastmaterial som möjligt. För produktionen använder vi därför returplastbackar till största möjliga mån. Vi uppmuntrar också våra konsumenter till att källsortera våra förpackningar för att tillsammans bidra till en grönare värld.
Vid tillverkning av tofu mixas sojabönor till sojamjölk och ger en oundviklig restprodukt (sojabönsmassa).
Vi värnar om miljön och därför återanvänds restprodukterna till biogas och växtodling. Svinnsmart, med andra ord!
Vår alspånsrökta tofu röker vi själva i vår fabrik med alspån i egna rökskåp. Detta gör att den blir så fyllig och smakrik som möjligt. Med andra ord är den äkta rökt!
Du kan ju alltid använda den till någon form av modern konst. Däremot rekommenderar vi att du äter den! Testa gärna våra recept för att få inspiration på rätter som chokladmousse på silkestofu, carbonara på rökt tofu eller friterad tofu i currygryta. Eller varför inte bara spåra ur i köket och hitta på ett eget supergott tofurecept?
Lätt som en plätt! Välj gärna en extra fast tofu och prova vårt bästa maizena-knep; pudra över majsstärkelse / maizena på tofun innan tillagning i olja. Då får den en krispigare yta.
I vår tofuguide kan du lära dig mer om hur du lagar krispig tofu.
Oh ja! Det finns mååånga sätt att få naturell tofu till en riktig smakbomb. Tack vare sin neutrala smak kan naturell tofu anpassas till alla typer av kök. Och tro det eller ej, tofu är faktiskt ett proffs på att dra åt sig smaker.
Du kan marinera tofun i din favoritmarinad i minst 20 minuter innan tillagning, eller smaksätta tofun direkt i stekpannan. Eller varför inte låta tofun puttra i en smakrik gryta eller sås?
När du ändå är här, passa på att lära dig hur du kan tillaga tofu på 7 olika sätt!
Vill du låta tofun frysa? Det har den inget emot. Naturell tofu kommer bli annorlunda i konsistensen när den tinar upp efter frysningen, med en kameleonts förmåga att absorbera sin omgivning. Friterad tofu eller andra smaksatta produkter förändras inte, då de inte innehåller så mycket vatten.
Självklart, särskilt vår alspånsrökta och örtmarinerade tofu är underbara att äta kalla. Till exempel skivad på macka. Vi vill uppmuntra alla inbitna köttätare att testa dem. Och alla veganer också naturligtvis. Och alla mittemellan. Alla helt enkelt!
Alla våra produkter är glutenfria. Vår naturella tofu innehåller enbart sojabönor, vatten och mineralsalt. I våra smaksatta produkter kan sojasås förekomma. Sojasås innehåller vete, varför vete deklareras i näringsinformationen.
Vete blir glutenfritt under sojasåsens framställning på grund av fermentering. Källa: Livsmedelsverket
No nuts, no fuzz! Våra produkter är helt nötfria.
Ja! Tofu är en riktig smällkaramell fylld av livsviktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler. Det är en god källa till fullvärdigt protein, kalcium, fleromättade fetter och ger veeerkligen järnet!
Du kan läsa mer i vår artikel: Är tofu nyttigt?.
Ja, det visar de senaste och mest omfattande studierna som finns tillgängliga om soja. De visar att råvaran har många positiva effekter på vår hälsa. Alltifrån en mindre risk för olika typer av cancer, minskad mängd ont kolesterol och minskad risk för diabetes typ 2. Slutsatsen är att soja rekommenderas som en del av en hälsosam kost.
Vill du veta mer? Läs en av de största studierna om soja genomförd 2019.
Absolut! Du kan antingen beställa direkt från oss då vi har storkökspack på produkter, eller så kan du beställa via våra samarbetspartners: Martin & Servera och Menigo, samt OutofHome.se.
Vi söker kontinuerligt engagerade personer som vill jobba hos oss. Kika på vår Linkedin för att se om vi har någon tjänst ute, eller mejla in en spontanansökan med ditt CV och en kort text om dig till info@yipin.se. Hoppas vi hörs!
Tro det eller ej, men vi är faktiskt ganska trevliga och gästvänliga. Kanske är du kock eller matbloggare? Eller har ansvar för event på skola eller kommun? Hör av dig till oss på info@yipin.se med din förfrågan så kanske vi ses på en rundtur och en smakbit tofu.
Kontakta oss
Har du frågor om vår tofu eller tempeh? Eller vill du bara säga hej och sprida tofukärlek? Vad du än har på hjärtat, hör av dig så svarar vi!
”*” anger obligatoriska fält