Elvira Ekeblad (@gronaella)
30 min |2 portioner

Du behöver

  • 230g Yipin extra fast tofu naturell
  • 2 port. ris
  • 2 dl jordnötter
  • 6 träspett

Marinad 

  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk sesamolja
  • 1 citrongrässtjälk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tamari
  • 1 msk agavesirap
  • 2 tsk sambal oelek

Jordnötssås 

  • 1 schalottenlök
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 3-4 msk jordnötssmör
  • 1-2 msk tamari
  • 1 lime

Tips! 

Köp hem vår extra fasta naturella tofu från Mathem. Du kan även använda vår alspånsrökta tofu för ännu mer smak!

Så gör du

  1. Blötlägg träpinnarna någon timme innan.
  2. Skär tofun i större kuber och trä på spätten. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Sätt ugnen på 240 grader. Mixa jordnötterna i en liten mixer tills slät. Spara 2 msk i mixern och häll över resten i en skål till såsen.
  4. Skär fint det vita på citronstjälken och häll i mixern med resterande ingredienser till marinaden och mixa slätt. Ta hälften av marinaden och pensla på dina yakitorispett.
  5. Finhacka schalottenlöken. Stek löken i lite olja i en kastrull, på medelhög värme till den mjuknat utan att få färg.
  6. Blanda i resten av jordnötssmöret och marinaden, med vatten, kokosmjölk och låt koka upp. Pressa i saften från halva limen och smaka av med tamari.
  7. Stoppa in spetten i mitten av ugnen i 8-10 min, ta ut och rotera och stoppa in igen och grilla ytterligare 4-5 min. Ha koll så de inte bränner vid.
  8. Servera dina yakitorispett med ris och valfri sallad. Mums!

 

Yakitorispett = 💛

Yakitorispett härstammar från Japan, där de först började serveras på gatustånd och små krogar på 1900-talet. Namnet består av de japanska orden ”yaki” (grillad) och ”tori” (fågel eller kyckling) och görs traditionellt av kyckling, men detta recept på yakitori använder tofu så att alla kan njuta av det 🤤 Traditionellt sett grillas yakitorispett över kol eller öppen eld, vilket ger dem en distinkt rökt smak och en krispig yta – men man kan även tillaga dem i ugn.