Davids favoritrecept
30 min |2 ST / 2 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 100 g riven vegansk ost
  • ½ färsk ananas (eller 1 st burkananas)
  • färdigköpt pizzadeg för 2 pizzor (eller hemgjord)

 

Hemlagad tomatsås (alt. färdigköpt)

  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • olja till stekning
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk oregano
  • salt och peppar

 

Topping

  • färska örter

 

Tips!

Handla Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.

 

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Tomatsås: Hacka gul lök och pressa en vitlöksklyfta. Hetta upp en liten gryta med matfett. Fräs lök och vitlök tills gullöken är genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar i grytan. Rör om och låt härefter sjuda i 10 minuter på låg värme.
  3. Skiva alspånsrökt tofu i tunna skivor eller stavar, och sedan ananas i små kuber.
  4. Förbered egen pizzadeg, eller kavla ut två färdiga pizzadegar. Bred därefter över tomatsåsen och toppa sedan båda pizzorna med vegoost, ananas och alspånsrökt tofu. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–15 minuter.
  5. Toppa gärna dina pizzor med färsk basilika, servera och njuuuut!

 

Alspånsrökt tofu + vegetarisk pizza = <3

Vad är det bästa veganska alternativet till skinka, bacon och korv? Alspånsrökt tofu, såklart! (Ja, vi är faktiskt väldigt stolta). Alspånsrökt tofu röker vår familj själva, med äkta alspån i tofufabriken i Vallentuna. Resultatet blev en kombination av umami och rökighet med extra fast konsistens, som gör den både god, lättlagad och dessutom enkel att steka krispig.

 

På en vegetarisk pizza passar vår alspånsrökta tofu helt utmärkt som alternativ till skinka. Och den blir makalöst krispig om du skivar den tunnt. Prova också rökt tofu istället för korv i en tofu stroganoff eller ät den som den är, som pålägg på mackan. Att skippa köttet har nog aldrig varit enklare, eller godare, för den delen. Gillar du inte ananas så kan du såklart skippa den i receptet, då får du en vegetarisk vesuvio istället!