Vegetarisk lasagne med tofu
Tjoff in i ugnen, typ så lätt är den! Detta är inte vilken vegetarisk lasagne som helst; ja, den är krämig och tomatbaserad som en autentisk lasagne ska vara, men istället för färs används däremot alspånsrökt tofu och zucchini. En otroligt bra idé om vi får säga det själva, för oj så gott det är. Prova och njuuut!
Tjoff in i ugnen, typ så lätt är den! Detta är inte vilken vegetarisk lasagne som helst; ja, den är krämig och tomatbaserad som en autentisk lasagne ska vara, men istället för färs används däremot alspånsrökt tofu och zucchini. En otroligt bra idé om vi får säga det själva, för oj så gott det är. Prova och njuuut!
Du behöver
- 230g Yipin alspånsrökt tofu
- 1 zucchini
- 500g lasagneplattor
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olja
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk torkad oregano
- 800 g krossade tomater
- salt & peppar
Bechamelsås
- 6 dl mjölk
- 3 msk mjöl
- 5 msk smör
- 1 krm vitpeppar
- salt & peppar
-
Tips!
Köp Yipin alspånsrökt tofu på MatHem.
Så gör du
- Sätt ugnen på 180°C.
- Hacka lök samt vitlök. Stek all lök på medelhög värme i en gryta med olja tills de blivit mjuka. Tillsätt sedan tomatpuré, oregano och rör om.
- Häll i de krossade tomaterna, salt och peppar. Blanda om och sjud på låg värme i 10 min.
- Under tiden, smält smöret i en annan gryta och tillsätt sedan mjöl. Vispa och tillsätt mjölk, 1 dl åt gången. Häll sedan i kryddorna och låt sjuda i 10 min till, eller tills bechamelsåsen tjocknat.
- Skiva eller hyvla tofun och zucchinin i ca 0,5 cm tjocka skivor. Börja sedan bygga lasagnen i en form, ca 27 x 20cm, i följande ordning: Bechamelsås, lasagneplattor, tomatsås, tofu och zucchini. Upprepa.
- Grädda lasagnen i ugnen i cirka 1h, eller tills den fått en fin yta. Servera direkt och toppa gärna med färsk basilika.
En vinnande lasagne med rökt tofu!
Yipin alspånsrökt tofu är en svensktillverkad storfavorit och passar utmärkt istället för skinka, bacon, korv; ja till och med i en vegetarisk lasagne! Med en god kombination av rökig smak och umami och dessutom en extra fast konsistens är den en höjdare i många rätter. Mums!