Vegetarisk bibimbap med tofu – recept
En koreansk favorit: Bibimbap med tofu och svamp! Detta recept på vegetarisk bibimbap är inte bara otroligt gott, det är även billigare än den traditionella varianten. Istället för klassisk entrecôte använder vi svamp och marinerad tofu med smak av sojasås, ingefära och vitlök – och wow så gott det blir! Tofun steks krispig och serveras med fräscha sautérade grönsaker, kimchi, ris och en koreansk chilisås med perfekt sting. Vad väntar vi på? Dags att låta smaklökarna dansa!
En koreansk favorit: Bibimbap med tofu och svamp! Detta recept på vegetarisk bibimbap är inte bara otroligt gott, det är även billigare än den traditionella varianten. Istället för klassisk entrecôte använder vi svamp och marinerad tofu med smak av sojasås, ingefära och vitlök – och wow så gott det blir! Tofun steks krispig och serveras med fräscha sautérade grönsaker, kimchi, ris och en koreansk chilisås med perfekt sting. Vad väntar vi på? Dags att låta smaklökarna dansa!
Du behöver
- 230g Yipin tofu soja & ingefära
- 2 dl böngroddar
- 2 morötter
- 2 portioner ris
- 2 dl kimchi
- valfritt: 2 enkelstekta ägg
Chiligurka
- ½ gurka
- 2 msk risvinäger
- 1 msk socker
- en nypa salt
- chiliflakes
Marinerad svamp
- 2 dl svamp
- 2 msk japansk sojasås
- 1 tsk sesamolja
Sesamstekt spenat
- 70 g spenat (1 påse)
- sesamolja
Topping
- färsk koriander
- sesamfrön
- srirachasås eller gochujang
Tips!
Köp Yipin tofu soja & ingefära på Mathem, ICA, Hemköp, Willys, City Gross eller Coop.
Så gör du
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Skär gurka i tunna skivor och blanda ingredienserna för gurkmarineringen. Lägg ner gurkan och låt dra i minst 30 min. Strimla morötter.
- Skär tofun i bitar (ca. 1 x 2 cm). Stek i olja på medelhög värme i 5-7 minuter, eller tills den blivit gyllene.
- I en annan stekpanna, stek svampen på medelhög värme med sojasås och sesamolja. Om så önskas: Stek ägg.
- I en kastrull, värm upp spenat med lite sesamolja i några minuter, tills den blivit mjuk. Salta och peppra.
- Servera din vegetariska bibimbap med tofu genom att först lägga riset i 2 skålar. Lägg sedan i tofu, kimchi, spenat, chiligurka, morötter och till sist böngroddar. Toppa med färsk koriander, sesamfrön och ev. ägg. Servera med sririachasås eller gochujang. Njut!
Svensk tofu av familjen Lu
Vår familj tillverkar tofu i Vallentuna enligt ett familjerecept som gått i flera generationer. Här använder vi en marinerad tofu med sojasås & ingefära som tar smaklökarna på en resa till Asien. Den är god i såväl sallader och bowls som i nudelrätter och wraps.
*Hittar du inte vår marinerade tofu i butik? Använd vår naturella tofu och marinera den direkt i stekpannan. Då rekommenderar vi att addera en extra matsked ljus sojasås och en tesked sesamolja i pannan. Gott!
Har du provat vårt recept på bibimbap?
Tagga @yipin.se i en bild på Instagram, vi älskar att bli inspirerade! <3
Fler asiatiska favoriter med tofu
Var vegetarisk bibimbap något som föll dig i smaken? Upptäck fler favoritrecept här nedan!