Du behöver
-
Deg
- 400g Yipin silkesmjuk tofu
- 350g valfritt smör
- 4 dl valfri grädde
- 3 dl strösocker
- 50g jäst
- 1g saffran (två 0,5g-påsar)
- 16 dl vetemjöl
-
Fyllning
- 200g valfritt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 4 tsk vaniljsocker
-
Pensling
- sockerlag (1 ½ dl socker + 1 dl vatten)
- pärlsocker
Så gör du
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan grädde och silkestofu. Vispa ihop allt och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och häll sedan tofublandningen över. Rör ihop tills jästen lösts upp.
- Tillsätt och blanda i socker, saffran och salt i bunken. Addera därefter mjölet lite i taget och blanda om. Arbeta degen i 10 minuter i en maskin, eller knåda ordentligt. Degen ska släppa bunkens kanter; addera mjöl om den är för kladdig. Låt jäsa under duk i 40 min.
- Dags att göra vaniljfyllningen. Rör ihop smör, strösocker, och vaniljsocker i en kastrull. Ställ undan och låt svalna tills det går att bre.
- Mjöla ett bakbord och vält ut degen. Kavla degen tunt till ca 25×60 cm. Bred på vaniljfyllningen och vik sedan degen dubbelt. Kavla degen lite till om det behövs (den ska inte vara för tjock). Skär 2-3 cm breda remsor, dela remsorna på mitten men låt dem sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Snurra ihop till en bulle.
- Lägg dina veganska lussebullar på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt sedan ugnen på 225°C.
- Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sjud tills allt socker har smält. Låt svalna.
- Grädda dina veganska lussebullar i mitten av ugnen i 7–10 min. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlag och strö över pärlsocker. Låt sedan svalna på galler.
- Bjud familjen och njut tillsammans av otroligt saftiga lussebullar med vaniljfyllning! 😍
Lussebullar med vanilj – en julfavorit!
Lussebullar är en av de mest älskade svenska jultraditionerna och en självklar del av julfirandet. De är kända för sin gyllene färg och den härliga smaken av saffran, som verkligen sprider julstämning i hela huset. Traditionellt bakas lussebullar i olika former, som lussekatter eller kringlor men just de här lussebullarna är formade som vanliga kanelbullar, men behåller ändå allt det där saffransgula och juliga som gör lussebullar så speciella. Det är något magiskt med att få fylla köket med doften av nybakade lussebullar, och för många är det en av de bästa delarna av julen. Att göra dem med vaniljfyllning ger en extra god twist på det klassiska receptet, samtidigt som de behåller den varma, juliga känslan. Oavsett om du bakar för att fira Lucia eller för att njuta under hela december, kommer lussebullar med vaniljfyllning att sprida glädje och julmys i ditt hem 🏡🥰