Recept av Yipin
30 min |10 portioner

Du behöver

  • 400 g Yipin silkesmjuk tofu
  • 200 g pepparkakor
  • 100 g växtbaserat smör
  • 1 nypa salt
  • 200 g växtbaserad färskost
  • 1 dl socker
  • 1 msk citronjuice
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1 nypa vaniljpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • finrivet apelsinskal från 1 apelsin
  • 2 ½ dl växtbaserad vispgrädde
  • Tillbehör:

  • krossade pepparkakor
  • 50 g vegansk choklad med apelsin, 70 %

Tips!

Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem och Mat.se.

Så gör du

  1. Krossa pepparkakor och smält smöret i en kastrull på låg värme. Rör ihop och placera jämnt i en springform (cirka 24 cm i diameter). Ställ in i frysen tills kall.
  2. I en matberedare eller blender, mixa tofu, färskost, socker, citronjuice, vaniljpulver, kardemumma och rivet apelsinskal till en slät och fluffig smet.
  3. Vispa grädden i en separat bunke. Blanda ned tofublandningen i den vispade grädden och häll den över pepparkaksbottnen.
  4. Låt stå i frysen i cirka 4 timmar eller över natten.
  5. Servera din veganska pepparkakscheesecake med hackad apelsinchoklad och krossade bitar av pepparkaka. Njut!

 

Silkestofu är den hemliga ingrediensen i detta recept; nyckelingrediensen som gör cheesecaken underbart krämig. Det är en extra mjuk tofu som blir len och slät om den mixas eller vispas. Därför funkar den perfekt som krämig bas i bakverk och desserter såväl som i maträtter.