Recept av Yipin
20 min |8-10 portioner

Du behöver

  • 400 g Yipin silkesmjuk tofu
  • 200 g pepparkakor
  • 100 g valfritt smör/margarin
  • 1 nypa salt
  • 200 g valfri färskost
  • 1 dl socker
  • 1 msk citronjuice
  • 2 tsk vaniljsocker eller 1 nypa vaniljpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • finrivet apelsinskal från 1 apelsin
  • 2 ½ dl valfri vispgrädde

Tillbehör:

  • krossade pepparkakor
  • 50 g choklad med apelsin, 70 %

Tips!

Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem.

 

Så gör du

  1. Krossa pepparkakor och smält sedan smöret i en kastrull på låg värme. Rör ihop och placera jämnt i en springform (cirka 24 cm i diameter). Ställ sedan in den i frysen tills kall.
  2. I en matberedare eller blender, mixa silkestofu, färskost, socker, citronjuice, vaniljpulver, kardemumma och till sist rivet apelsinskal till en slät och fluffig smet.
  3. Vispa grädden i en separat bunke. Blanda ned tofublandningen i den vispade grädden och häll därefter det över pepparkaksbottnen.
  4. Låt din pepparkakscheesecake stå i frysen i cirka 4 timmar eller över natten.
  5. Ta ut den ur frysen och låt sedan tina ca 20 min eller tills den mjuknat något. Toppa din pepparkakscheesecake med hackad apelsinchoklad och krossade bitar av pepparkaka. Njut!

 

Silkestofu är den hemliga ingrediensen i detta recept; nyckelingrediensen som gör cheesecaken underbart krämig och fräsch. Det är en extra mjuk tofu som blir len och slät om den mixas eller vispas. Därför funkar den perfekt som krämig bas i bakverk och desserter såväl som i maträtter!