Vegansk pannacotta med saffran
Älskar du saffran? Då är en vegansk pannacotta med saffran din perfekta match! Pannacotta är löjligt enkelt att göra och just denna får en magiskt mjuk konsistens tack vare silkestofun. Dessutom är den både fri från gelatin och vegansk, bra va? Imponera på gästerna till jul eller nyår; vi är övertygade om att en pannacotta med saffran kommer gillas av stora som små.
Älskar du saffran? Då är en vegansk pannacotta med saffran din perfekta match! Pannacotta är löjligt enkelt att göra och just denna får en magiskt mjuk konsistens tack vare silkestofun. Dessutom är den både fri från gelatin och vegansk, bra va? Imponera på gästerna till jul eller nyår; vi är övertygade om att en pannacotta med saffran kommer gillas av stora som små.
Du behöver
- 400 g Yipin silkesmjuk tofu
- 4 dl växtbaserad vispgrädde
- 2 påsar vegegel
- 1 g saffran
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 citron, rivet skal + 2 msk zest
Garnering
- Pistaschmandel
Tips!
Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem.
Så gör du
- Lägg grädde, vegegel och saffran i en kastrull. Koka upp, ta sedan från värmen och låt dra i 20 min.
- Mixa ihop silkestofu, socker och vaniljsocker i en blender eller med en stavmixer i en skål tills du får en len konsistens. Skrubba därefter citronen och riv skalet. Tillsätt den ljumma gelégrädden, citronskal och citronsaft och blanda sedan till en jämn smet.
- Fördela smeten i 8 portionsglas och ställ kallt i minst 4 timmar.
- Toppa din pannacotta med saffran med hackade pistaschmandlar, servera och njut!
Vegansk pannacotta med saffran är en twist på den klassiska italienska desserten pannacotta (”kokt grädde”). Dessutom är det enkelt att göra pannacotta utan gelatin (och även vegansk) genom att byta ut gelatin och grädde. Här använder vi vegegel istället för gelatin, som du hittar i de flesta välsorterade matbutiker. Animalisk grädde byts ut mot växtbaserad grädde och den hemgliga ingrediensen i detta receptet; silkestofu!
Silkestofu – stjärnan i vegansk pannacotta
Silkestofu är nyckelingrediensen i receptet som gör pannacotta underbart len och krämig, men också mindre mäktig då du inte behöver lika mycket grädde som i originalreceptet. Silkesmjuk tofu är en extra mjuk tofu som blir len och slät om den mixas eller vispas, vilket gör att den är perfekt som krämig bas i bakverk och desserter såväl som i maträtter.