Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad
Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad – svensk sommar i en dessert! Detta är en klockren efterrätt till sommarens tillställningar, eller hela årets festligheter för den delen. Detta recept erbjuder en god botten gjord av digestive och en magiskt krämig fyllning med vit choklad och en hint av citron. Och sist men inte minst; en fyllig jordgubbssås toppad med färska jordgubbar och mynta.
Vegansk jordgubbscheesecake med vit choklad – svensk sommar i en dessert! Detta är en klockren efterrätt till sommarens tillställningar, eller hela årets festligheter för den delen. Detta recept erbjuder en god botten gjord av digestive och en magiskt krämig fyllning med vit choklad och en hint av citron. Och sist men inte minst; en fyllig jordgubbssås toppad med färska jordgubbar och mynta.
Du behöver
-
Fyllning:
- 200 g Yipin silkesmjuk tofu (½ förp)
- 1 dl socker
- 100 g växtbaserad färskost
- 1 msk citronjuice
- zest från ½ citron
- 1 ½ dl växtbaserad grädde
- 1 nypa vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
- 100 g vit choklad (t.ex. växtbaserad)
-
Jordgubbssås
- 3 dl jordgubbar
- 1 dl vatten
- 1 msk socker
- zest från ½ lime
- 1 tsk vaniljsocker eller 1 nypa vaniljpulver
-
Digestivebotten
- 8 digestivekex
- 4 msk margarin
Tips!
Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem.
Så gör du
- I en kastrull på medelhög värme, koka ihop jordgubbar, vatten, socker, limezest och vaniljpulver. Låt koka tills jordgubbssåsen tjocknat och placera sedan i kylen.
- Mixa silkestofu, färskost, citronjuice, citronzest och socker pösigt. Vispa grädde och vaniljpulver fluffig i en bunke för sig. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda samman allt och placera i kylen.
- Smält margarin och krossa digestivekexen. Blanda ihop. I fyra serveringsglas, placera först ett lager av digestive, och sedan fyllning. Placera i kylen i cirka 30 minuter.
- Toppa sedan med ett lager jordgubbssås och färska jordgubbar. Servera och njut av en somrig vegansk jordgubbscheesecake!
Fyllningen blir härligt krämig tack vare den hemliga ingrediensen silkestofu. Det är en extra mjuk tofu som blir len och slät om den vispas eller mixas. Silkestofu är perfekt för att få bakverk och desserter riktigt krämiga och saftiga, och fungera också bra som äggersättning.