Recept av Julia Thielen
30 min |8 små portioner

Du behöver

(30 min aktiv tillagningstid + 4h)

  • 400 g Yipin silkesmjuk tofu
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 ½ dl växtbaserad dryck
  • 1 1/3 dl (120 g) strösocker
  • en nypa salt
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk växtbaserat margarin

 

Topping

  • 200 g jordgubbar
  • 2 msk koncentrerad flädersaft
  • citronmeliss

 

Karamellisering

  • 8 msk strösocker (1 msk /portion)

 

Tips!

Köp Yipin silkesmjuk tofu på Mathem.

 

Så gör du

  1. Med en blender eller stavmixer, mixa tofun slät tillsammans med vaniljpulver.
  2. I en bunke, blanda ihop 2 msk av växtdrycken med majsstärkelse tills det inte är några klumpar kvar.
  3. I en kastrull, värm upp resten av växtdrycken tillsammans med strösocker och blanda tills sockret lösts upp. Blanda därefter i den mixade tofun i kastrullen ordentligt.
  4. Tillsätt majsstärkelseblandningen i kastrullen, värm upp försiktigt och vispa hela tiden tills krämen tjocknar, likt en vaniljsås. Ta då av från plattan och blanda i margarinet, rör tills det smält och gått in i smeten.
  5. Fördela krämen i åtta glas eller formar och täck med plastfolie. Låt svalna i rumstemperatur och sätt sedan in i kylskåpet i minst fyra timmar.
  6. Topping: Dela upp jordgubbarna och lägg i en skål. Blanda med flädersaft och finhackad citronmeliss och låt stå i cirka 30 minuter.
  7. Karamellisera socker: Precis innan servering: Strö ett tunt och jämt lager med strösocker över formarna och bränn av med brännare. Dekorera till sist med fläder-jordgubbarna och servera vegansk creme brulee direkt innan jordgubbarna tar bort det där goa krispet från det karamelliserade sockret.

 

Vansinnigt gott, eller hur!? Receptet på vegansk crème brûléeär framtaget av matinspiratören Julia Thielen, en foodie och receptkreatör av rang och även Yipin-ambassadör, vilket vi är otroligt glada över! Upptäck fler av hennes goda recept på hennes Instagram Alwayshungry_blog och matblogg. Tro oss, du kommer inte ångra dig.

 

Vegansk crème brûlée = något för alla!

Det här receptet på vegansk creme brulee funkar för typ ALLA: den är heeelt fri från gluten, laktos, ägg och mjölkprotein.

 

Den hemliga ingrediensen i detta recept är silkestofu; en extra mjuk tofu som kan ersätta alltifrån ägg till grädde, yoghurt och gräddfil om den vispas eller mixas. Ja, den är faktiskt helt otrolig som krämig bas i såväl bakverk och desserter som maträtter, smoothies och såser. Vad sägs om att även prova en vegansk chokladmousse, vegansk kladdkaka  eller en vegansk pumpasoppa, till exempel?