Rebeccas favoritrecept
120 min |8 semlor / 8 portioner

Du behöver

Chokladkräm

  • 150g Yipin Silkestofu
  • 50g mjölkchoklad
  • 1 msk smör
  • 1 ½ msk kakao
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk vispgrädde

Bulle

  • 25g jäst
  • 1 ½ dl mjölk
  • 75g smör (rumsvarmt)
  • 1 ägg
  • ¾ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao

Pensling

  • 1 ägg

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl rostade pistagenötter
  • florsocker

Så gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt) och häll över jästen. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt sedan smör, ägg, socker, salt, kardemumma, vetemjöl, kakao och salt. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  2. Under tiden, smält chokladen med smör och låt svalna.
  3. Mixa silkestofun slät med en stavmixer. Tillsätt kakao, florsocker, vaniljsocker, salt, choklad och smör. Mixa. Tillsätt vispgrädde och mixa igen. Låt chokladkrämen stå i kylskåp i ca 30 minuter för att sätta sig.
  4. När degen har jäst, dela den i 8 lika stora bitar och forma till runda bollar. Lägg på en plåt med bakpapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225°C.
  6. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått lite färg. Låt sedan svalna på ett galler.
  7. Skär av ett lock på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Fyll med chokladkrämen.
  8. Vispa grädden fluffig. Spritsa grädden på semlorna. Toppa med pistagenötter, sätt på locken och pudra med florsocker. Njut!

 

”Dubai choklad” som semla?

Från december till februari har den stora trenden varit Dubai choklad. För enkelhetens skull är det choklad som är gjord med kadayiftrådar, pistagekräm och lite till – mums! Vi hoppar gärna på den trenden med ett recept på semla; Dubai choklad-style 😎 Vårt recept är däremot en enklare variant, utan kadayif – för att få äkta känsla av Dubai choklad blir det ett steg till att steka kadayiftrådarna i en panna. Oavsett är nog det här receptet svårt att slå – den har ju allt gott i ett, och därför ser vi den som årets semla 👑

Tips!

Som vanligt, väljer vi att blanda silkestofu i chokladkrämen för extra krämig konsistens och godare smak. Handla Yipin silkesmjuk tofu på ICA, Coop, Hemköp, City Gross och fler.

Inte bara recept på semla, vi har annat också!

Vad mer kan man baka med tofu? Utöver vårt recept på semla, har vi såklart ännu fler roliga och goda recept på hur du bakar med silkestofu – prova på och låt kreativiteten flöda!