Recept av Hanna (Baking Me Healthy)
ca 1h |22 portioner

Du behöver

Deg

  • 25 g färsk jäst 
  • 85 g vegansk smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ½ dl havremjölk 
  • 155 g silkestofu (låt vätskan rinna av)
  • 1/3 tsk salt
  • 650 – 700 g vetemjöl (lite mer om det behövs)
  • 1 msk ceylonkanel
  • ½ msk grovstött kardemumma kärnor

Fyllning

  • 150 g vegansk rumsvarmt smör
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ½ dl strösocker
  • 2/3 dl ljus muscovado (eller farin) socker
  • 2 msk ceylonkanel, rågade om du gillar mycket kanelsmak!
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk majsstärkelse

Sockerlag

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Tips!

Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem.

Så gör du

  1. Börja med att mixa tofun så att den blir ännu slätare och får en yogurtliknande konsistens. Mixa tofu antingen i en blender eller med stavmixer. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölk och silkestofu. Vispa ihop allt och värm till 37°C.
  2. Smula jästen i en bunke och häll sedan tofublandningen över jästen. Rör ihop tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt och blanda i socker, kanel, kardemumma och salt i bunken. Addera därefter mjölet och blanda om. Arbeta degen i 10 minuter i en maskin, eller knåda ordentligt tills degen känns elastisk och glansig. Degen ska släppa bunkens kanter; addera mjöl om den är för kladdig. Jäs under duk i 40-90 minuter beroende på temperaturen i ditt kök. Degen ska dubbleras i storlek.
  4. När degen har blivit 2 ggr sin storlek kan du forma bullarna. Börja med att röra ihop fyllningen. Mixa ihop alla ingredienser till en slät konsistens. Om fyllningen hinner bli väldigt mjuk är det bra att ställa in den i kylskåpet så att den blir lite fastare igen.
  5. Dela degen i två bitar då blir det lättare. Rulla ut degen på en platt arbetsyta. Kavla ut degen mer hög än bred då den ska vikas i mitten, det blir ca 3-4 mm tjock. Bre ut fyllningen. Vik degen. Skär ca 1 cm breda remsor och snurra ihop till bullar. Lägg de färdiga bullar på plåt med bakplåtspapper eller silikon bakmattor.
  6. Låt bullarna jäsa igen tills dem fått fin form. Beroende på temperaturen i ditt kök kan det ta mellan ca 1.5 -2 timmar.
  7. Blanda under tiden sockerlag i en kastrull på spisen, koka tills sockret har smält.
  8. Starta ugnen på 200°C. Garnera bullarna med lite pärlsocker om du vill, sedan grädda bullarna 10-12 minuter beroende på din ugn. Ta ut bullarna när dem har fått fin gyllenbrun färg, sedan pensla dem direkt med sockerlag.
  9. Låt svalna och njut!

Den hemliga ingrediensen? Silkestofu!

Tack vare silkestofu får dessa veganska kanelbullar en underbart krämig konsistens. Silkestofu är en extra mjuk variant av tofu som blir len och slät när den blandas eller mixas. Den är alltså perfekt för att ge bakverk och desserter (inte minst kanelbullar!) en riktigt saftig smak, och fungerar även utmärkt som veganskt substitut för ägg. Dessa kanelbullar utan mjölk eller ägg passar med andra ord alla matpreferenser och kan ätas av i princip alla!