Ramensoppa med friterad tofu
En mustig ramensoppa med krispig friterad tofu, svamp och ångad pak choi. Sanslöst god och dessutom snabblagad; du serverar den lätt på ditt matbord på bara 30 min! Dessutom är buljongen full av djupa smaker av fyllig sojasås, sesam, ingefära och vitlök. Vill du ha djupare smak på soppan så är det bara att låta den koka längre tid. Nämen vad säger du? Dags att hugga in!
En mustig ramensoppa med krispig friterad tofu, svamp och ångad pak choi. Sanslöst god och dessutom snabblagad; du serverar den lätt på ditt matbord på bara 30 min! Dessutom är buljongen full av djupa smaker av fyllig sojasås, sesam, ingefära och vitlök. Vill du ha djupare smak på soppan så är det bara att låta den koka längre tid. Nämen vad säger du? Dags att hugga in!
Du behöver
- 200g Yipin friterad tofu
- 4 msk japansk soja
- 2 msk sesamolja
- 2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
- 1 msk socker
- 2 cm riven färsk ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 4–5 dl vatten
- Valfritt: 1 tsk sambal oelek
- 2 port. Yipin woknudlar
- 1 pak choi
- 1 ½ dl valfri svamp, t ex shiitake
Tillbehör
- sesamfrön
- salladslök
- rödbetsgroddar
Tips!
Handla Yipin friterad tofu på ICA, Hemköp eller Coop.
Så gör du
- I en kastrull, värm upp soja, sesamolja, vinäger, socker, ingefära, vitlök, vatten och ev. sambal oelek för chilismak. Låt sjuda i 5 min.
- Häll i woknudlar och skivad svamp i grytan och låt koka i ca. 3-4 min.
- Stek den friterade tofun på medelhög värme i neutral olja, tills gyllene.
- Dela pak choi på hälften och stek i några minuter i neutral olja, tills mjuk.
- Servera din ramensoppa i skålar och toppa med stekt friterad tofu, pak choi, rödbetsgroddar, salladslök och sesamfrön. Mumsigt värre!
En populär rätt från Asien!
Ramen är en klassisk nudelsoppa som härstammar från Japan, däremot säger rykten att soppan faktiskt importerades dit från Kina. Ramen har fått en massiv spridning världen över och avnjuts på såväl restaurang som hemma; inte minst i Sverige. Autentisk ramen finns i flera olika varianter och görs oftast på fläsk eller kycklingbuljong, samt med kokt ägg som topping.
Vegansk och vegetarisk ramensoppa
Ja! Det går utmärkt att göra både vegansk och vegetarisk ramen. Och du gör den på bara 30 minuter. Skillnaden mellan de två är bara ägget, som du väljer själv om du vill tillsätta i soppan.
Här använder vi en sojabaserad buljong och vår älskade friterade tofu är perfekt i en ramen! Den är färdigtärnad, saftig och har en friterad yta som ger bra tuggmotstånd. Om du steker den blir den härligt krispig och håller ihop extra bra i både grytor och soppar. Dessutom drar den åt sig smakerna som ett riktigt proffs. Vem älskar inte krisp och mycket smak, liksom?
Vår familj vill att alla ska kunna laga ramen hemma, därför har vi valt att hålla receptet relativt enkelt och samtidigt så autentiskt som möjligt. I steg 1 väljer du själv hur lång tid du vill att buljongen ska koka, från 5 minuter till några timmar.