Mandelmarinerad tofu med ris
Vad är bättre än krispig och smakrik mandelmarinerad tofu med ris? Nöthing! Ha-ha, den enda som skrattar: göteborgaren i rummet. Oavsett om du tyckte det var kul eller inte så är detta recept något som du måste prova. Det är lättlagat och fantastiskt gott där tofun smaksätts med mandelsmör som ger den en härligt nötig smak. Psst! Det går också utmärkt att byta ut mandelsmöret mot jordnötssmör.
Vad är bättre än krispig och smakrik mandelmarinerad tofu med ris? Nöthing! Ha-ha, den enda som skrattar: göteborgaren i rummet. Oavsett om du tyckte det var kul eller inte så är detta recept något som du måste prova. Det är lättlagat och fantastiskt gott där tofun smaksätts med mandelsmör som ger den en härligt nötig smak. Psst! Det går också utmärkt att byta ut mandelsmöret mot jordnötssmör.
Du behöver
- 230 g Yipin extra fast tofu
- 3 msk mandelsmör (eller annat krämig nötsmör)
- 2 tsk agavesirap eller annan sötning
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk limejuice
- salt och peppar
- ½ broccolihuvud
- olja
- 2 dl ris
- ½ dl kokosmjölk
Tips!
Köp Yipin extra fast tofu på Mathem.
Så gör du
- Tärna tofun i ca 1 ½ cm stora kuber. I en skål, blanda mandelsmör, sötning, pressad vitlök och limejuice. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om marinaden känns tjock (beror på vilket nötsmör du använder).
- Lägg i tofun i marinaden och se till att alla kuber täcks. Låt stå i minst 20 min i kylskåp, gärna längre.
- Under tiden som tofun marineras, värm ugnen till 200°C.
- Dela broccoli och lägg på en ugnsplåt tillsammans med den marinerade tofun. Drilla över lite olja på broccolin. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 15 min, eller tills tofun fått en krispig gyllene yta. Tips! Spara gärna marinad om det blir över, värm upp på låg värme och använd som sås vid servering.
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen. När riset nästan är klart, blanda i kokosmjölken och låt värmas upp. Servera med tofun och broccolin!
Tofu med ris är den perfekta vardagsmaten; enkel men samtidigt så känns den lyxig tack vare nötsmöret och kokosmjölken. Vi rekommenderar att du väljer Yipin extra fast tofu naturell till denna rätt. Den drar åt sig smaker som ett riktigt proffs och behöver inte pressas på vatten.
Låt tofun stå sig en stund i mandelmarinaden för att ge den en djupare smak. Den blir också härligt krispig när du ugnsbakar den, som i detta recept. Så vad väntar du på? Sätt igång och krrrispa till middagen!