Recept av Lilja
ca 1h |4 portioner

Du behöver

  • Friterade tofubollar:

  • 400g Yipin fast tofu naturell
  • 200g valfri ost
  • 1 dl mjöl
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
  • ½ tsk ras el hanout
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk lökpulver
  • 1 krm MSG (kan uteslutas)
  • sriracha efter smak
  • olja till fritering
  • 2 tsk salt
  • Panering:

  • 1 dl mjöl
  • 1 dl valfri mjölk
  • 1 ½ dl panko
  • Edamamebönor i soja och vitlök:

  • 1 förp. edamamebönor med skal
  • 3 msk sojasås
  • 4 msk valfritt smör
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 tsk sesamfrön (gärna rostade)
  • 1 krm salt
  • Tahinisås:

  •  2 dl valfri yoghurt
  • 2 msk tahini (gärna ljus)
  • ½ dl vatten
  • ½ citron zest
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta eller 1 krm vitlökspulver
  • 1 krm salt

Så gör du

Friterade tofubollar:

  1. Häll bort vätskan från tofun, krama den tills den är finfördelad och blanda i mjöl, näringsjäst och kryddor. Forma bollar, platta till, lägg ost och sriracha i mitten, vik ihop kanterna och forma till en boll igen.
  2. Lägg bollarna på en tallrik och frys i ca 20 minuter. Dela upp mjöl, dryck och panko i tre skålar.
  3. Rulla bollarna i mjöl, doppa i dryck och rulla i panko.
  4. Värm olja (ca 2 dl) i stekpanna eller fritös, testa med en boll för att se om oljan är varm nog. Fritera bollarna tills de är gyllenbruna, vänd var femte sekund.
  5. Lägg bollarna på hushållspapper och strö över flingsalt om det behövs.

Edamamebönor i soja och vitlök:

  1. Fräs bönorna (med skal) ca 2 min i smöret.
  2. Krydda och tillsätt sojan.
  3. Ta bort från plattan.
  4. Strössla sesamfrön över bönorna.

Tahinisås:

  1. Blanda alla ingredienser (riv eller pressa vitlöken om du använder färsk).
  2. Smaka av och tillsätt mer kryddor/vatten/citronsaft om så önskas.

Servera dina friterade tofubollar med ris, valfria grönsaker, tahinisås, edamamebönor och njut! 😋

 

Lilja – skaparen av receptet

Fina Lilja, som är skaparen bakom det här otroliga tofureceptet, delar med sig av en av sina absoluta favoriträtter! Lilja älskar tofu och är inte rädd för att experimentera i köket. Hon är redan en riktigt duktig kock och har lyckats skapa en rätt som kombinerar härlig smak, krispighet och värme i varje tugga. De friterade tofubollarna, med vegansk ost och sriracha, är en riktig smakexplosion kan jag lova. Servera dem tillsammans med ris, tahinisås och edamamebönor i soja och vitlök för en komplett och välsmakande måltid. Det här är en rätt som både Lilja och alla kommer att älska! 🥰