Sanna & Lina Elkott Helander
20 min |8 portioner

Du behöver

Citronrutor

  • ½ förp Yipin fast tofu naturell (200 g)
  • 1 ½ dl tropisk smoothie (eller mixad mango/passion/apelsin/ananas)
  • 3 tsk citronjuice
  • 2 dl mandelmjöl
  • ½ dl kokosmjöl
  • 2 msk psylliumhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl valfri sötning (socker, björksocker, erythrol etc)
  • en nypa salt
  • en nypa vaniljpulver

 

Citronglasyr

  • 3 citroner (juice och zest, ca 1 dl citronjuice)
  • 250 g kokosmjölk (fet, 18-22%)
  • 5 msk valfri sötning
  • 1 tsk agar agar

Tips!

Köp Yipin fast tofu naturell på Mathem.

 

Så gör du

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Mixa ihop tofu, smoothie och citronjuice i en blender eller mixer. Blanda sedan samman med alla torra ingredienser.
  3. Tryck ut degen i en rektangulär ugnsform med måtten 22 x 15 cm, klädd med bakplåtspapper. Bred ut den så att den är jämn och platt.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, låt sedan svalna på galler.
  5. Glasyr: Under tiden som din citronkaka är i ugnen, koka upp citronjuice och zest i en kastrull. Låt småkoka några minuter och sila sedan bort zesten.
  6. Skaka om kokosmjölken innan du öppnar burken, blanda ihop med resten av ingredienserna till glasyren och låt sjuda i ca 7 minuter. Låt därefter svalna något innan du häller vätskan på kakan (den är rinnig när du häller den på kakan och stelnar först när det är kallt).
  7. Ställ kakan på en plan yta i kylen och låt glasyren stelna. Strö sedan på kokos och skär i rutor. Toppa citronrutor gärna med skivade jordgubbar. Mums!

 

Fräsch, enkel och nyttig citronkaka; visst är det gott? Det här receptet och matfotona är skapade av systrarna Sanna och Lina Elkott Helander som är receptkreatörer och kokboksförfattare inom fräsch, färgglad och naturlig vegomat!

Som om det inte vore imponerande nog är Sanna och Lina också bergselitklättrare med stor kärlek för tofu. Upptäck fler av deras magiska recept på deras Instagram, samt kokboken ”Ät färg, spring berg”