Recept av Julia Thielen
45 min |4 portioner

Du behöver

  • Jordnötsmarinerad tofu

  • 230 g Yipin extra fast tofu naturell
  • 2 msk jordnötssmör
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk miso
  • ½ tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk limejuice
  • 3 msk olja
  • Misomajonnäs

  • 1½ dl majonnäs (t ex vegansk)
  • 2 msk misopasta
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk yuzusaft eller citronsaft
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • Chilidressing

  • 1 msk fisksås (t ex vegansk) eller sojasås
  • 1 msk finriven ingefära
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 lime (saft + zest)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk tomatpuré
  • 2 msk olja
  • ½ msk sesamolja
  • 3 msk finhackad koriander
  • Förslag på tillbehör

  • Rödkål, picklad gurka, rostade sesamfrön och färsk koriander

Tips!

Köp Yipin extra fast tofu på Mathem.

Så gör du

Jordnötsmarinerad tofu

  1. Pressa vitlöksklyftorna i en skål och blanda med hjälp av en gaffel ihop dem med jordnötssmör, miso, sambal oelek och dijonsenap till en len pasta. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.
  2. Tärna tofun i mindre kuber (ca 2 x 2 cm) och lägg ner dem i marinaden. Se till att marinaden täcker alla sidorna av tofukuberna. Täck över med lock och ställ in i kylen i minst 20 minuter, men gärna några timmar, för att låta tofun marineras.
  3. Tillagning: Hetta upp olja i en panna och stek hälften av tofubitarna i 3-5 minuter eller tills de får en krispig stekyta.

Bao buns

  1. Häll 2-3 cm vatten i en kastrull, koka upp (låt småputtra) och placera ditt durkslag eller din ångkorg över vattenångorna.
  2. Täck med lock. Se till att korgen/durkslaget inte nuddar vattnet. Ånga i 8-10 minuter.

 

Misomajonnäs

  1. Riv ingefäran fint. Blanda ihop alla ingredienser till en slät majonnäs.

Chilidressing

  1. Finhacka färsk koriander (hackad fryst går också bra), riv ingefära och vitlök och lägg i en skål. Tvätta limen ordentligt och riv det gröna av skalet från limen ned i skålen. Pressa sedan ut saften ned i skålen. 
  2. Blanda med övriga ingredienser till en dressing/dipp.

 

Sist men inte minst!

Servera dina bao buns med tofu ihop med misomayo, chilidressing, koriander och eventuellt valfri sallad, rödlök, kål eller picklad morot. Och glöm inte att välja vår extra fasta tofu som, tack vare sin konsistens, enkelt smaksätts och steks krispig.

Du kan även fylla dem med en underbar svampfyllning som du hittar i originalreceptet skapat av Julia Thielen. Där finns även instruktioner för dig som vill göra hemgjorda bao buns. Matinspiratören Julia driver Instagramkontot @alwayshungry_blog och matbloggen nouw.com/alwayshungry där hon delar massvis med goda och spännande recept. Kolla in dem och inspireras!