Recept av Emilia Milosavljevic
45 min |6 portioner

Du behöver

  • 2 x 400 g Yipin fast tofu naturell
  • ca 2 dl maizena (majsstärkelse)
  • 2 dl havredryck
  • 1 ½ msk ljus sojasås
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ tsk chiliflakes
  • 3–4 dl panko och ströbröd
  • salt

Glaze

  • 5 msk ketchup
  • 3 ½ msk japansk sojasås
  • ¾ dl vatten
  • 4 ½ msk farinsocker
  • 2 ½ msk agavesirap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • majsstärkelse
  • rapsolja
  • sesamfrön
  • Tillbehör

  • valfria grönsaker
  • ris

Tips!

Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem och Mat.se.

Så gör du

  1. Torka av tofun med hushållspapper, eller pressa den* i 20 minuter för fastare konsistens.
  2. Häll upp majsstärkelse i en skål. I en annan skål, blanda havredryck med soja, vitlök och chiliflakes. Häll upp panko och ströbröd i en tredje skål.
  3. Tärna tofun i små kuber, vänd några i taget i majsstärkelsen så att alla sidor täcks, sen i havredrycks-blandningen och sist i pankon/ströbrödet. Stek tofun i rikligt med olja på medelvärme tills alla sidor är gyllenbryna. Låt tofun rinna av på hushållspapper.
  4. Glaze: Blanda alla ingredienser utom majsstärkelse, sesamfrön och rapsolja i en bunke.
  5. I en stek- eller wokpanna, häll häflten av glazen och låt den karameliseras på låg värme. Blanda 1 msk majsstärkelse med 2–3 tsk vatten i en liten skål, ha i lite av blandningen i glazen åt gången.
  6. När glazen tjocknat, vänd i hälften av tofun, sesamfrön och 1 msk olja. Tofun ska vara helt täckt i glazen. Repetera med resten av tofun. Låt dra åt sig smak i några minuter på låg värme.
  7. Servera din sticky tofu med ris och valfria grönsaker. Mums.

 

Tack till Emilia Milosavljevic som skapat receptet! Emilia är receptkreatör och inspirerar gång på gång med recept från alla världens hörn på hennes Instagram @emimiil och matblogg matinspo.se. För att göra sticky tofu använder hon fast tofu naturell som vår familj tillverkar i Vallentuna utanför Stockholm. Tofun är fast i sin konsistens och kan smaksättas hur du vill.

 

*Vill du ha fastare och krispigare konsistens på tofun? Då rekommenderar vi att pressa vår 400 g fast tofu naturell en stund innan marinering. Läs mer om hur du pressar tofun i vår artikel: Så lagar du krispig tofu.