Vietnamesisk baguette med hoisinsås
Låt oss presentera banh mi, en vietnamesisk baguette fylld av smak och med en historia. När Vietnam blev kolonaliserat av Frankrike på 1800-talet tog fransmännen med sig den typiska baguetten. Decennium senare anpassades baguetten till det vietnamesiska köket och vips så blev banh mi till! Baguetten fylls ofta med majonnäs, picklade grönsaker, koriander och fläsk, men hoisinmarinerad tofu är minst lika gott som fyllning. Prova och se!
Låt oss presentera banh mi, en vietnamesisk baguette fylld av smak och med en historia. När Vietnam blev kolonaliserat av Frankrike på 1800-talet tog fransmännen med sig den typiska baguetten. Decennium senare anpassades baguetten till det vietnamesiska köket och vips så blev banh mi till! Baguetten fylls ofta med majonnäs, picklade grönsaker, koriander och fläsk, men hoisinmarinerad tofu är minst lika gott som fyllning. Prova och se!
Du behöver
Marinerat protein
- 230g Yipin extra fast tofu / valfritt protein
- 1 dl Yipin Hoisin chili & sesam
- olja till stekning
Picklade morötter och rättika
- 1 dl ljummet vatten
- ½ dl socker
- 2 msk ättiksprit
- 2 morötter
- 1 rättika
Picklad rödlök (färdig eller hemgjord)
- ½ rödlök
- ½ dl ljummet vatten
- ca 1 msk socker
- 1 msk ättikssprit
Tillbehör
- 1 baguette (25-30 cm)
- färsk koriander
- srirachamajonnäs
- grön chili för den vågade
Tips!
Köp Yipin extra fast tofu naturell på Mathem.
Så gör du
- Koka upp vatten och ställ sedan åt sidan tills ljummet. Pickla grönsakerna genom att blanda socker, ättika och vatten i en burk eller skål. Strimla morötterna och rättikan och lägg den i sockerlagen. Låt stå i ca. 20 min. Om du vill pickla rödlök själv, gör på samma vis med tunt skivad rödlök.
- Skiva extra fast tofu i 1,5 cm tjocka filéer. Stek tofufiléerna på medelhög till hög värme i neutral olja. När den börjar bli gyllene på båda sidor, sänk värmen och tillsätt 1 dl hoisinsås direkt i stekpannan. Vänd tofun i såsen och låt sjuda i 3-5 minuter.
- Skär baguetten på mitten så att dess längd halveras. Skär ett snitt i mitten av varje baguette (inte hela vägen). Lägg i picklade grönsaker, marinerad tofu och picklad rödlök. Toppa dina banh mi med koriander och srirachamajonnäs. Ät direkt eller ta med på picknick. Njut!
Vietnamesisk baguette + tofu = sant!
Att banh mi blivit så populärt är inte så konstigt. Det är smakrikt, krispigt, sött, salt och syrligt på samma gång. Och vem älskar inte bröd?! Det blir dessutom superenkelt med en färdig hoisinsås som marinad, oavsett vilket protein du använder. I detta recept byter vi ut fläsket mot tofu för ett smakrikt, klimatsmart och fortfarande autentiskt asiatiskt resultat. Snacka om win-win!
Vi väljer extra fast naturell tofu; en tofu med extra fast konsistens som lätt steks krispig och drar åt sig smaker som ett proffs. Det går också bra att använda en fast tofu naturell, som är något mjukare i konsistensen än vår extra fasta tofu. För att ge den en fastare och krispigare yta så rekommenderar vi att pressa vatten ur tofun en stund innan tillagning. Det gör du genom att vira in tofun i en kökshandduk och försiktigt trycka på tofun, så att vatten sugs upp av kökshandduken.