Vegetarisk ramen med alspånsrökt tofu
Att laga ramen hemma är både sanslöst gott och enkelt. En vegetarisk ramen gör du bäst med vår stjärna alspånsrökt tofu; det perfekta alternativet till fläsk som erbjuder krisp och smak av äkta alspån! Dessutom är buljongen full av djupa smaker av fyllig sojasås, sesam och vitlök. Soppan är också snabblagad och redo att serveras på bara 30 minuter! Vill du ha djupare smak på soppan så är det bara att låta den koka längre tid. Let’s dig in!
Att laga ramen hemma är både sanslöst gott och enkelt. En vegetarisk ramen gör du bäst med vår stjärna alspånsrökt tofu; det perfekta alternativet till fläsk som erbjuder krisp och smak av äkta alspån! Dessutom är buljongen full av djupa smaker av fyllig sojasås, sesam och vitlök. Soppan är också snabblagad och redo att serveras på bara 30 minuter! Vill du ha djupare smak på soppan så är det bara att låta den koka längre tid. Let’s dig in!
Du behöver
- 230 g Yipin alspånsrökt tofu
- 2 port. Yipin woknudlar
- 4 msk japansk soja
- 2 msk sesamolja
- 2 msk risvinäger eller mirin
- 1 msk socker
- 2 cm ingefära, riven & färsk
- 1 vitlöksklyfta
- 4–5 dl vatten
- valfritt: 1 tsk sambal oelek
- 1 pak choi
- 1 ½ dl valfri svamp, t ex shiitake
Tillbehör
- sesamfrön
- salladslök
- rödbetsgroddar
- valfritt: halverat, kokt ägg
Tips!
Handla Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.
Så gör du
- I en kastrull, värm upp soja, sesamolja, vinäger, socker, ingefära, vitlök, vatten och ev. sambal oelek för chilismak. Låt sjuda i 5 min.
- Addera ramennudlar och skivad svamp i grytan och låt koka tills mjuka.
- Skär tofun i 1,5 cm tjocka filéer. Stek på medelhög värme i neutral olja, tills gyllene. Koka ägg om så önskas.
- Dela pak choi på hälften och stek i några minuter i neutral olja, tills mjuk.
- Servera vegetarisk ramen i skålar och toppa med tofu, pak choi, rödbetsgroddar, salladslök och sesamfrön. Mumsigt värre!
Ramen är en klassisk nudelsoppa som härstammar från Japan, däremot säger rykten att soppan faktiskt importerades dit från Kina. Ramen har fått en massiv spridning världen över och avnjuts på såväl restaurang som hemma; inte minst i Sverige. Autentisk ramen finns i flera olika varianter och görs oftast på fläsk eller kycklingbuljong, samt med kokt ägg som topping.
Vegansk och vegetarisk ramen, går det?
Ja! Det går utmärkt att göra både vegansk och vegetarisk ramen. Och du gör den på bara 30 minuter. Skillnaden mellan de två är bara ägget, som du väljer själv om du vill tillsätta i soppan. Här använder vi en sojabaserad buljong och vår älskade alspånsrökta tofu som huvudkomponent istället för fläsk. Tips! Steker du tofun krispig innan du lägger den i soppan så blir det extra gott. Vem älskar inte rökig smak och krisp liksom? Prova och njut!
Vår familj vill att alla ska kunna laga ramen hemma, därför har vi valt att hålla receptet relativt enkelt och samtidigt så autentiskt som möjligt. I steg 1 väljer du själv hur lång tid du vill att buljongen ska koka, från 5 minuter till några timmar.