Johannas favoritrecept
20 min |4 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin extra fast tofu
    • eller 230 g Yipin tofu sjögräs & dill
  • 8 msk misopasta
  • 2 msk ljus sojasås
  • 2 msk sesamolja
  • valfritt: 2 tsk sambal oelek
  • 2 msk ris- eller vitvinsvinäger, , mirin eller citronjuice
  • 2 msk socker
  • ca 1 liter vatten
  • 4 cm färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 portioner ramennudlar
  • 2 pak choi
  • 2 dl böngroddar
  • 4 morötter

 

Tillbehör

  • noriark
  • salladslök
  • sesamfrön

 

Tips!

Handla Yipin fast tofu naturell på Mathem.

 

Så gör du

  1. I en kastrull, värm upp miso, soja, sesamolja, vinäger, socker, ingefära, vitlök, vatten och ev. sambal oelek för chilismak. Låt sjuda i minst 5 min (längre för djupare smak).
  2. Skär morötter i smala stavar. Addera nudlar, morötter och böngroddar i kastrullen och låt koka tills mjuka.
  3. Skiva tofun i 1,5 cm tjocka filéer och stek gyllene på medelhög värme i neutral olja, 1 tsk sojasås och 1 tsk sesamolja.
  4. Dela pak choi på hälften och stek i några minuter i neutral olja, tills mjuk.
  5. Servera ramensoppan i skålar och toppa med tofu, pak choi, noriark, salladslök och sesamfrön. Njut av en god vegansk ramen!

 

Ramen är en klassisk nudelsoppa som härstammar från Japan, däremot säger rykten att soppan faktiskt importerades dit från Kina. Ramen har fått en massiv spridning världen över och avnjuts på såväl restaurang som hemma; inte minst i Sverige. Autentisk ramen finns i flera olika varianter och görs oftast på fläsk eller kycklingbuljong, samt med kokt ägg som topping.

 

Vegansk ramen, går det?

Ja! Det är en utmärkt idé faktiskt. Och du gör den på bara 30 minuter. Här använder vi misopasta som bas: en fermenterad och salt sojabönspasta som är vanlig i autentisk japansk ramen. Och självklart vår klassiska naturella tofu som huvudkomponent, som får stekas krispig i sojasås och sesamolja som ger den magiskt god smak.

 

Vår familj vill att alla ska kunna laga ramen hemma, därför har vi valt att hålla receptet relativt enkelt och samtidigt så autentiskt som möjligt. I steg 1 väljer du själv hur lång tid du vill att buljongen ska koka, från 5 minuter till några timmar. Prova och njuuut!

 

Psst! Det är också gott att använda vår tofu sjögräs & dill i detta recept.