Vegansk chiligryta med tempeh
Chili sin carne eller vegansk chiligryta – kalla den vad du vill! Men en sak är säker: den är mustig, värmande och har dessutom ett perfekt sting! Tempeh är den stora stjärnan i rätten (vi kanske är lite partiska, men det är faktiskt galet gott!) som är saftig och drar åt sig alla grytans smaker som ett riktigt proffs. Tips för extra mumsig gryta! Stek på tempeh så den får en krispig yta och tjoffa sedan ned i grytan några minuter innan servering. Mer vegansk chiligryta åt folket!
Chili sin carne eller vegansk chiligryta – kalla den vad du vill! Men en sak är säker: den är mustig, värmande och har dessutom ett perfekt sting! Tempeh är den stora stjärnan i rätten (vi kanske är lite partiska, men det är faktiskt galet gott!) som är saftig och drar åt sig alla grytans smaker som ett riktigt proffs. Tips för extra mumsig gryta! Stek på tempeh så den får en krispig yta och tjoffa sedan ned i grytan några minuter innan servering. Mer vegansk chiligryta åt folket!
Du behöver
- 200 g Yipin tempeh original
- neutral olja till stekning
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 400 g krossade tomater
- 2 dl vatten
- ½ grönsaksbuljongtärning
- ½ tsk sambal oelek
- 1 st lagerblad
- ½ msk agavesirap eller annan sötning
- 1 dl svarta bönor (tetrapack)
- 1 dl kidneybönor (tetrapack)
- röd paprika, 1 st
- peppar och salt
Tillbehör
- valfri creme fraiche (t ex vegansk)
- grön chili
- koriander
- valfritt: avokado
Tips!
Handla Yipin tempeh original på Mathem.
Så gör du
- Hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt lite neutral olja. Stek lök och vitlök tills mjuk.
- Addera krossade tomater, vatten, buljongtärning, sambal oelek, lagerblad och sötning. Sänk värmen och låt grytan sjuda försiktigt.
- Hacka paprika och lägg ner i grytan tillsammans med bönorna. Låt koka ihop i 20–25 min.
- Undertiden, stek tempeh i en panna på medelhög värme tillsammans med lite matfett för att få lite yta. Det går utmärkt att skippa detta steg och istället addera tempeh direkt i grytan när det är 5 min kvar av grytans koktid.
- Servera vegansk chiligryta med creme fraiche, grön chili, skivad avokado och koriander. Mumma!
Är inte grytor bland det godaste som finns? Som en varm kram, där för dig om du känner dig frusen. Vi lovar att en vegansk chiligryta kommer få vilken dag som helst att bli lite bättre. Och godare.
Så vad är tempeh? Tempeh är en proteinrik och växtbaserad råvara med ursprung från Indonesien. Vår tempeh original är fast i konsistensen och görs på fermenterade sojabönor med hela 20 g protein per 100 g. Inte illa, vi vet! Den är saftig med en mild nötaktig och naturell smak, vilket gör att du kan smaksätta den precis som du vill.
I en tempeh gryta drar den åt sig smakerna som ett riktigt proffs och behåller sin konsistens väl om den steks på och adderas i slutet av grytans koktid. GOTT!