Recept av Yipin
30 min |2 portioner

Du behöver

  • 200 g Yipin tempeh original
  • neutral olja till stekning
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk sambal oelek
  • 1 st lagerblad
  • ½ msk agavesirap eller annan sötning
  • 1 dl svarta bönor (tetrapack)
  • 1 dl kidneybönor (tetrapack)
  • röd paprika, 1 st
  • peppar och salt

 

Tillbehör

  • valfri creme fraiche (t ex vegansk)
  • grön chili
  • koriander
  • valfritt: avokado

Tips!

Handla Yipin tempeh original på Mathem.

 

Så gör du

  1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta på medelhög värme och tillsätt lite neutral olja. Stek lök och vitlök tills mjuk.
  2. Addera krossade tomater, vatten, buljongtärning, sambal oelek, lagerblad och sötning. Sänk värmen och låt grytan sjuda försiktigt.
  3. Hacka paprika och lägg ner i grytan tillsammans med bönorna. Låt koka ihop i 20–25 min.
  4. Undertiden, stek tempeh i en panna på medelhög värme tillsammans med lite matfett för att få lite yta. Det går utmärkt att skippa detta steg och istället addera tempeh direkt i grytan när det är 5 min kvar av grytans koktid.
  5. Servera vegansk chiligryta med creme fraiche, grön chili, skivad avokado och koriander. Mumma!

 

Är inte grytor bland det godaste som finns? Som en varm kram, där för dig om du känner dig frusen. Vi lovar att en vegansk chiligryta kommer få vilken dag som helst att bli lite bättre. Och godare.

 

Så vad är tempeh? Tempeh är en proteinrik och växtbaserad råvara med ursprung från Indonesien. Vår tempeh original är fast i konsistensen och görs på fermenterade sojabönor med hela 20 g protein per 100 g. Inte illa, vi vet! Den är saftig med en mild nötaktig och naturell smak, vilket gör att du kan smaksätta den precis som du vill.

I en tempeh gryta drar den åt sig smakerna som ett riktigt proffs och behåller sin konsistens väl om den steks på och adderas i slutet av grytans koktid. GOTT!