Thaisoppa med kokosmjölk
Vad sägs om en thaisoppa med krämig kokosmjölk och smaker från varmare breddgrader? Fylld med gottigheter såsom svamp, sockerärtor och morot, och såklart rik på smak från citrongräs, kokos, chili och lime. Resultatet? Jublande smaklökar och en perfekt soppa när du behöver lite extra värme!
Vad sägs om en thaisoppa med krämig kokosmjölk och smaker från varmare breddgrader? Fylld med gottigheter såsom svamp, sockerärtor och morot, och såklart rik på smak från citrongräs, kokos, chili och lime. Resultatet? Jublande smaklökar och en perfekt soppa när du behöver lite extra värme!
Du behöver
- 100g Yipin glasnudlar
- 400 ml kokosmjölk
- 200g Yipin friterad tofu
- 100-150g skogschampinjoner
- 1 morot
- sockerärtor
- 1-1,5 msk röd curry
- 1 citrongräs (valfritt)
- 0,5 msk strösocker
- 1 msk valfri fisksås
- 1 bit galangal eller ingefära (ca. 2 cm)
- 1 grönsaks- eller kycklingbuljong
- 1-2 st lime
- 2 dl vatten
- olja till stekning
- salt
Topping:
- salladslök
- färsk koriander
- chiliflakes
Tips!
Umamisås kan användas som vegansk fisk- eller ostronsås, då den innehåller samma umamismak som finns i fisk och skaldjur. Osäker på vad ”umami” är? Här förklarar vi denna femte grundsmak en gång för alla!
Köp hem
Glasnudlar Tunna & spänstigaSå gör du
- Skär moroten i tunna skivor och dela sockerärtorna på längden. Skiva skogschampinjonerna.
- Krossa citrongräset och skär det i bitar. Riv galangal eller (alternativt ingefära).
- Värm olja i en stor kastrull eller gryta över medelvärme. Fräs lök, krossat citrongräs, rivet galangal (eller ingefära) tills de är mjuka och doftande.
- Tillsätt currypasta (valfritt) och fräs i några sekunder för att frigöra smakerna. Häll sedan i kokosmjölken, fisksåsen, strösocker, saften från limen samt grönsaks- eller kycklingbuljong och vattnet. Blanda väl och låt koka upp.
- Sänk värmen till medel och låt soppan sjuda i cirka 15 minuter, så att smakerna kan gifta sig och soppan kan reducera något.
- Lägg i skivade skogschampinjoner, morotskivor, sockerärtor och friterad tofu i soppan. Tillsätt glasnudlarna och låt det koka i ytterligare några minuter tills både grönsaker och glasnudlar är genomkokta och tofu är uppvärmd.
- Smaka av soppan och tillsätt salt om det behövs. Servera soppan varm, toppad med färsk koriander och skivad salladslök. Njut!
En thaisoppa värd att laga igen, eller hur?
Denna thaisoppa är en solklar favorit hos oss av en anledning; den är krämig, snabblagad och fylld med smak. Bättre blir det knappast! Glasnudlarna, svampen och tofun drar dessutom åt sig alla goda smaker och ger fint tuggmotstånd. Om du är sugen på fler recept från det thailändska köket, checka in vår artikel: Thailändsk mat 5 goda recept!