Örtmarinerad tofu sallad med hummus
En örtmarinerad tofu sallad med hummus som bas, toppad med smakrik och ugnsrostad tofu och krispiga grönsaker. Hur gott låter inte det? Receptet är framtaget i samarbete med den inspirerande kokboksförfattaren Therese Elgquist som gör magiskt goda växtbaserade recept. Psst! För en tofusallad serverad på ett kick; använd färdigkokta kikärtor eller vitabönor till hummusen.
En örtmarinerad tofu sallad med hummus som bas, toppad med smakrik och ugnsrostad tofu och krispiga grönsaker. Hur gott låter inte det? Receptet är framtaget i samarbete med den inspirerande kokboksförfattaren Therese Elgquist som gör magiskt goda växtbaserade recept. Psst! För en tofusallad serverad på ett kick; använd färdigkokta kikärtor eller vitabönor till hummusen.
Du behöver
- 230 g Yipin örtmarinerad tofu
- 6 morötter
- 1 fänkål
- 70 gram bladspenat
- 1 näve färsk mynta, valfritt
- ½ dl pumpakärnor
Hummus
- 4 dl kokta gula ärtor (blötläggning 12h + kokning), eller 400 g kokta kikärtor eller vita bönor i tetrapak
- 1 msk ljus tahini
- 1 msk äppelcidervinäger
- ca 1 näve färsk persilja
- flingsalt
Syrad gurka
- ½ gurka
- 1 dl vatten
- ½ dl äppelcidervinäger
Syrlig tahinidressing
- 3 msk ljus tahini
- 5 msk vatten
- ½ ekologisk citron, zest + saft
- ½ tsk lönnsirap, valfritt
- flingsalt
Tips!
Handla Yipin örtmarinerad tofu på Mathem.
Så gör du
- Om du använder gula ärtor till hummusen, blötlägg dessa i ca 12 h innan, koka därefter enligt anvisning på förpackning.
- Värm ugnen till 200°C.
- För tofu sallad: skär tofun i 1 ½ cm stora kuber. Därefter, skrubba morötterna och skär i mindre bitar.
- Lägg morötterna på en bakplåt och blanda med lite olja. Sätt in i ugnen och rosta tills mjuka och lätt krispiga i kanterna (ca 20-25 minuter). Blanda sedan ner tofukuberna bland morötterna efter ca 5 minuter.
- Mixa alla ingredienser till hummusen tills slätt. Smaka av med salt.
- Skiva gurkan fint. Koka sedan upp vatten och vinäger, ta bort från plattan och lägg i gurkan, sätt på ett lock och låt stå 10 minuter.
- Rosta pumpakärnorna i en torr panna på medelvärme, tills de börjar “poppa” och dofta nötigt.
- Mixa ihop ingredienserna till tahinidressingen. Smaka därefter av med salt.
- Hyvla eller skär fänkålen tunt. Finhacka myntan och blanda med spenat, rostad tofu och morötter.
- Fördela hummusen på 4 tallrikar och toppa därefter med din tofu sallad och syrad gurka. Strö över pumpakärnor och ringla över dressing. Njut!
Godare tofu sallad får du leta länge efter kan vi lova! Detta receptet har vi kokboksförfattaren och matfotografen Therese Elgquist att tacka för! Fler av hennes fantastiska, hälsosamma och växtbaserade recept hittar du på Köket.se och hennes Instagram, samt hennes inspirerande kokböcker. Låt dig inspireras!
Vår örtmarinerade tofu har en extra fast konsistens och en fyllig smak av basilika, timjan, vitlök och sojasås. Den tillverkar vår familj i Vallentuna sedan 2020; och oj så gott det blev! Den passar perfekt i alla typer av sallader såväl som i italienska rätter; alltifrån vegansk pastagratäng och krämig tomatpasta till topping på pizza.