Vegansk julskinka
Vegansk julskinka i år? En klimatsmart och riktigt god idé! Det här är nämligen den ultimata rätten till det moderna julbordet, som dessutom hela familjen kan älska. Allt du behöver göra är att griljera alspånsrökt tofu direkt ur förpackningen, med en len och smakrik senapsblanding. In i ugnen och vips så har du en vegansk julskinka redo att njutas av! För en vegetarisk julskinka; välj valfri matlagningsgrädde.
Vegansk julskinka i år? En klimatsmart och riktigt god idé! Det här är nämligen den ultimata rätten till det moderna julbordet, som dessutom hela familjen kan älska. Allt du behöver göra är att griljera alspånsrökt tofu direkt ur förpackningen, med en len och smakrik senapsblanding. In i ugnen och vips så har du en vegansk julskinka redo att njutas av! För en vegetarisk julskinka; välj valfri matlagningsgrädde.
Du behöver
- 230 g Yipin alspånsrökt tofu
- 1 msk senap, grovkornig söt
- 1 msk växtbaserad matgrädde (för vegetarisk: valfri matgrädde)
- 1 tsk socker
- ½ dl ströbröd
- hela nejlikor
Tips!
Köp Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.
Så gör du
- Sätt ugnen på 225°C och lägg sedan tofun på en plåt med bakplåtspapper.
- Rör ihop senap, socker, matgrädde och ½ msk av ströbrödet. Bred ut blandningen runt om hela tofun. Strö över resten av ströbrödet och stick ner nejlikor på toppen
- Griljera den alspånsrökta tofun i ugnen i ca 10–15 minuter, så den får en gyllene yta.
- Skär vegansk julskinka i skivor och sedan är det dags att njuta!
Vegansk julskinka på ett kick!
Så enkelt var det att göra vego-julskinka! Med vår alspånsrökta tofu har du en vegansk julskinka (eller vegetarisk julskinka) på ett kick. Allt du behöver göra är att griljera den, eftersom redan har en fylligt rökig smak.
Tips! Vår alspånsrökta tofu är god att äta precis som den är direkt ur förpackningen. Skiva den, lägg på mackan och ät med senap. Julemacka klar på ett kick!
Visste du att vår familj röker alspånsrökt tofu med äkta svensk alspån, i vår lilla tofufabrik i Vallentuna? Vi använder den gärna som skinka, bacon, korv eller kassler. Med en god kombination av rökig smak och umami passar den i många olika rätter, och tack vare sin extra fasta konsistens är den riktigt lättlagad. Stek på medelhög värme i ett par minuter, och vips så har du krispig rökt tofu!
Foto: Åsa Swanberg