Måndag: Fräsch wok med sticky tofu
Rivstarta veckan med en fräsch wok med sticky tofu! Här får tofun ta den plats som den förtjänar: Krispigt stekt och vänd i en smakrik sötsyrlig sås på vitlök, ingefära, sesam och sojasås. Tillsammans med uppfriskande grönsaker och ris har den stor potential att bli din nya vardagsfavorit. Njuuut!
Rivstarta veckan med en fräsch wok med sticky tofu! Här får tofun ta den plats som den förtjänar: Krispigt stekt och vänd i en smakrik sötsyrlig sås på vitlök, ingefära, sesam och sojasås. Tillsammans med uppfriskande grönsaker och ris har den stor potential att bli din nya vardagsfavorit. Njuuut!
Du behöver
- 230g Yipin extra fast tofu naturell
- ca 2 msk majsstärkelse
- neutral olja
- 1 valfri paprika
- 1 broccoli
- 2 port. ris
Sticky ingefärssås:
- 1 cm ingefära
- 1 vitlöksklyfta
- 4 msk japansk sojasås
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk risvinäger
- 2 msk rårörsocker (eller strösocker)
- 1 krm chiliflakes
- 1 tsk majsstärkelse
- ca 1 dl vatten
Tillbehör
- färsk koriander
- sesamfrön
- lime
Tips!
Hitta Yipin extra fast tofu naturell i vegokylen i matbutiken, eller beställ online på Mathem.
Så gör du
- Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
- Skär tofun i 1,5 cm stora kuber. Dela paprika och broccoli i smala avlånga bitar. Riv ingefära och vitlök.
- Häll majsstärkelse i en bunke eller form och vänd i tofubitarna så alla kuber täcks. Stek den panerade tofun på medelhög värme i lite olja tills den blivit gyllenbrun på alla sidor. Ställ åt sidan.
- I samma panna, tillsätt paprika och broccoli och woka i olja på medelhög-hög värme tills de mjuknat något. Smaka av med salt och peppar.
- I en medelstor kastrull, tillsätt samtliga ingredienser till såsen och låter puttra på medelhög värme tills såsen tjocknat. Tillsätt den stekta tofun och rör om. Låt puttra ytterligare några minuter tills tofun känns härligt klibbig (“sticky”).
- Servera din grönsakswok med riso och toppa med koriander, sesamfrön och lite färskpressad lime. Mums!
Svensk tofu av familjen Lu
Vår familj tillverkar tofun i Vallentuna enligt ett familjerecept som gått i generationer, av ekologiska sojabönor från Frankrike. Här använder vi en extra fast naturell tofu, som tack vare sin extra fasta konsistens får en krispig yta på ett kick och drar åt sig smaker som ett riktigt proffs.
Har du provat receptet på denna fräscha wok med sticky tofu?
Tagga @yipin.se i en bild på Instagram, vi älskar att bli inspirerade! <3
Veckomeny – hitta fler favoriter!
Är tofu nyttigt? Vad är tofu?
Ja, vad är tofu egentligen? Jo, proteinrik mat gjord på rena råvaror, närmare bestämt sojabönor, vatten och mineralsalt. I Asien har tofun hyllats för sina hälsofördelar och mångsidighet i över 2000 år.
Läs mer i tofuguiden och bli tofuexpert med vår familj!
Alltfler äter växtbaserad mat oftare; en kost som rekommenderas av dietister och kostvetare. Men tofu då? Är det nyttigt? Läs vidare och lär dig om 5 hälsofördelar med tofu.
Legenden säger att tofu har funnits lääänge. Men vad är tofu egentligen, var kommer det ifrån och hur tillverkas det? Här är artikeln för dig som är ny på tofu.
Det går att tillaga tofu på mängder av olika sätt; alltifrån att marinera, ugnsbaka, panera till att steka tofu. Här lär du dig 7 goda och enkla sätt som får dig att älska tofu.