Recept av Sarah Jansén
30 min |6-8 portioner

Du behöver

  • Botten

  • 2 dl havregryn
  • 2 dl valnötter
  • 1 morot, riven
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 10 dadlar
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl vatten
  • Frosting

  • 200 g Yipin silkesmjuk tofu
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk citronjuice
  • 3 msk agavesirap

Tips!

Yipin silkesmjuk tofu finns att köpa på Mathem och Mat.se.

Så gör du

  1. Blötlägg cashewnötterna i en bunke med varmt vatten, gärna i några timmar. Det gör att cashewnötterna mjuknar och blir lättare att mixa slätt. Om du har en mindre stark matberedare är detta steg extra viktigt.
  2. I en matberedare, mixa havregryn, valnötter, morot och ingefära i ca en minut. Addera urkärnade dadlar, kanel och vatten och mixa tills det blir en deg. Lägg i en rektangulär form och ställ åt sidan.
  3. Frosting: När cashewnötterna mjuknat, häll av vattnet och mixa nötterna tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare. Det ska bli en slät frosting. Lägg på toppen av kakan och ställ in i frysen en stund, tills frostingen stelnat.
  4. Skär morotskakan i bitar och förvara i frysen, tina dem innan servering. Dags att mumsa på din raw morotskaka!

 

Om du är ute efter ett bakverk som är mindre sött och uppfriskande så är denna morotskaka något för dig! Silkestofun ger den dessutom extra protein – toppen, eller hur? Dessutom gör du den enkelt glutenfri genom att välja glutenfria havregryn.

 

Frostingen blir härligt krämig tack vare den hemliga ingrediensen silkestofu, en extra mjuk tofu som blir len och slät om den vispas eller mixas. Den är perfekt att ha som frosting till kakor, och även i smet eller deg för att få bakverk och desserter riktigt krämiga, fluffiga och saftiga. Det fungerar också bra som äggersättning.

 

Foto och recept av denna raw morotskaka är skapat av receptkreatören Sarah Jansén. Du hittar fler av hennes goda recept på hennes Instagram @vegansheart.